För att undvika att kontrakt ges till aktörer som inte betalar rätt skatt vill Skatteverket utöka samarbetet med landets offentliga upphandlare. Idag genomför verket ett seminarium om konkurrens på schyssta villkor i samarbete med bland annat Almega, Ekobrottsmyndigheten, Konkurrensverket och Svenska Taxiförbundet.
Under första halvåret i år besvarade Skatteverket 1,9 miljoner förfrågningar om företag i samband med upphandlingar. Det är en betydande ökning jämfört med förra året, då helårssiffran hamnade på 1,3 miljoner frågor.
– Fast det finns fortfarande alltför många som inte använder möjligheten att kolla upp anbudsgivarna i upphandlingar, säger Kjell Sjöblom, rikssamordnare i Skatteverkets insats för att förebygga ekonomisk brottslighet.
En förfrågan ger viktigt underlag för att kunna bedöma ett företags seriositet. Med hjälp av Skatteverkets uppgifter går det att rensa bort anbudsgivare som inte är godkända för F-skatt samt företag som inte är registrerade för mervärdesskatt och som arbetsgivare. Uppgifter om skulder hos Kronofogden med mera lämnas också.
– Skatteverket vill skydda seriösa företagare från oschysst konkurrens, säger Kjell Sjöblom.
Han berättar att omkring 240 av landets 290 kommuner idag har en överenskommelse med Skatteverket om informationsutlämning i samband med upphandlingar. Fler välkomnas:
– Samtliga kommuner borde ha intresse av att aktivt och regelbundet begära ut information om leverantörer. Varor och tjänster som köps vid offentlig upphandling är menade att direkt eller indirekt underlätta för medborgare och företag i samhället, och det är viktigt att alla kan erbjuda konkurrens på lika villkor.
Upplysningarna från Skatteverket är inte bara användbara vid utvärdering av anbud. Färska uppgifter är högintressanta även i den löpande uppföljningen av redan tecknade avtal.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer