Stockholms tingsrätt underkänner Borås stads tjänsteförsäljning. Servicekontoret använder tillfällig överkapacitet att utföra arbeten åt andra än kommunen och för det sätter domen nu alltså stopp.
– Detta är en bra och tydlig signal till landets kommuner att det inte är tillåtet att driva verksamhet som riskerar att slå ut privata företag, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.
Kommunalrådet Tom Andersson konstaterar att det är en liten del av den totala verksamheten det handlar om. Servicekontoret har av en årlig omsättning på över 200 miljoner kronor från denna typ av uppdrag. Den del som nu alltså förbjuds står för cirka sju miljoner kronor.
– Vi ska ändå överväga att gå vidare för att få vår modell prövad i högre instans, säger han.
Olof Johnson, chefsjurist Sveriges Byggindustrier, anser att domen är välskriven och han hoppas att Borås stad inte överklagar:
– De borde istället upphöra med den olagliga verksamheten och lägga fokus på att återupprätta förtroendet bland de lokala mark- och anläggningsföretagen.
Det är Konkurrensverket som ifrågasatt försäljningen av mark- och anläggningsentreprenader till andra än kommunens egna förvaltningar och bolag. Borås stads grundsyn är att denna verksamhet är obetydlig på marknaden och att den inte snedvrider, utan snarare gynnar, konkurrensen.
Tom Andersson anser att verksamheten ryms inom kommunallagen.
– Servicekontoret har varit ifrågasatt till och från sedan det startade 1992 och Borås stad välkomnar i sig att verksamheten nu har prövats av domstol.
Anledningen till att kommunen försvarar sin modell är att det krävs en viss personalstyrka för att klara de uppdrag som kommunala förvaltningar och bolag ger. Servicekontoret vinner bara hälften av de kommunala uppdrag de lämnar anbud på och därför blir det ibland kapacitet över.
– Det är dessa resurstoppar som säljs utanför den kommunala sfären.
Tingsrätten förbjuder nu denna försäljning, förutom akuta vatten- och avloppsarbeten inom kommungränsen samt snöröjning och gaturenhållning i direkt anslutning till kommunal mark.
Förbudet träder i kraft ett halvår efter att domen vunnit laga kraft. Bryter servicekontoret mot förbudet får man betala ett vite på tre miljoner kronor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer