I går kom Världsnaturfondens guide till köttkonsumtion, WWF Köttguiden 2016 (pdf). Enligt guiden bör konsumenter välja bort det importerade kycklingköttet, något som Swedwatch tidigare uppmärksammat när det gäller den kyckling som kommer från Thailand.
Trots att import av färsk och fryst kyckling från Asien är förbjuden i Sverige är det fortfarande tillåtet att importera tillagad kyckling. Under 2015 såldes över 2 950 ton thailändsk kyckling i Sverige. I samband med att rapporten släpptes berättade Anna Richert, sakkunnig inom hållbar mat på WWF, att det i många länder fortfarande är tillåtet att ge antibiotika till djur i tillväxtfrämjande eller förebyggande syfte, något som leder till ökad antibiotikaresistens. Hon pekade särskilt ut det asiatiska kycklingköttet och nötköttet från USA som något som borde väljas bort.
Just rapporter om den ökade antibiotikarestensen har skakat om. Det vittnar bland annat Landstinget i Kalmar läns beslut om att sluta köpa in thailändsk kyckling. Under 2015 och första kvartalet 2016 har sammanlagt 855 kilo importerad thailändsk kyckling köpts in, vilket motsvarar ungefär sex procent av totalvolymen av kycklingkött.
– Vi tog ett beslut igår, vi stoppar alla inköp av thailändsk kyckling till våra sjukhus direkt. Vi rättar oss efter Världsnaturfondens rekommendation. Vi kommer i våra upphandlingar att ställa detta som krav, säger Åsa Andersson, basenhetschef för kost till Barometern.
Även hos grossisten Sodexo stoppades importen i måndags efter WWF:s rapport.
– I och med att rapporten kommit i dag, så är det här helt nytt för oss. Vi har beslutat att stoppa all inköp av thailändsk kyckling tills vi kontrollerat och utvärderat vår globala inköpskedja. Vi har infört ett inköpsstopp från och med i dag, säger grossistföretaget Sodexos nordiska inköpsdirektör Grethe Stenberg, till Sveriges Radio Gävleborg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer