Danmark, som nyligen utsetts till världens minst korrupta land av Transparency International, har drabbats av en stor mutaffär. Region Sjælland har polisanmält möjliga mutbrott i samband med IT-upphandlingar.
Per Buchwaldt, IT-direktör vid Region Sjælland, är rätt förtegen om detaljerna:
– Vi har fullt förtroende för polisen och vill gärna ge dem arbetsro. För närvarande vill jag helst inte lämna fler kommentarer, utan skulle vilja vänta in polisens utredning.
Sydsjællands och Lolland-Falsters Politi har gjort tillslag på 17 olika adresser. Utöver hos Region Sjælland har man hälsat på hos Rigspolitiet och Kriminalforsorgen samt i företagslokaler och privata bostäder. Inledningsvis anhölls 13 personer – som alla anser sig oskyldiga.
I stormens öga befinner sig Atea som hämtar en betydande del av sin omsättning i Danmark från offentlig sektor. Atea har av allt att döma sedan år 2007 gett anställda inom Region Sjælland Koncern IT tillgång till ett särskilt konto med miljonbelopp för resor, middagar och privat konsumtion.
I ett pressmeddelande skyller Atea framför allt på personer som inte längre är anställda, utan har gått till en konkurrerande aktör. En grupp medarbetare bröt sig i fjol loss från Atea för att bilda ett nytt företag, 3A-it.
– Vi accepterar inte mutor och samarbetar fullt ut med polisen, säger Morten Felding, vd för Atea Danmark.
Ateas koncernchef Steinar Sønsteby bekräftar i en intervju med IT24 att ”det användes mycket pengar för representation i Danmark” och att reglerna nu skärps.
Härvan avslöjades i samband med att 3A-it nyligen vann en av Region Sjællands upphandlingar. Den är nu annullerad och ska göras om.
I en skriftlig kommentar skriver Kim Holtum Schouw, vd för 3A-it, att företaget bara funnits sedan i januari i år och att man inte kan stå till svars för sådant som skett dessförinnan. Något ”mutkonto” finns inte, och har aldrig funnits, hos företaget.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer