88 procent av regionerna har genom enkäten självskattat att man i hög utsträckning ställer krav på tillgänglighet i offentliga upphandlingar. Motsvarande andel bland kommunerna är 59 procent.
Upphandlingsmyndigheten reagerar över skillnaderna
– Att det bara är sex av tio kommuner som svarar att de i stor utsträckning ställer krav på tillgänglighet är för lite. Kommunerna har stor inverkan på människors livsvillkor och förutsättningar att vara delaktiga i samhället, säger Ellionor Triay Strömvall, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten, i ett pressmeddelande.
Andelen för statliga myndigheter är 72 procent och för offentligt ägda bolag 67 procent.
Upphandlingsmyndigheten kopplar den höga andelen för regionsektorn till att vård och kollektivtrafik är områden där tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning har särskilt stor betydelse.
Nationella upphandlingsenkäten genomfördes ifjol höst och bygger på enkätsvar från 700 upphandlande organisationer.
Även på områden som arbetsrättsliga villkor samt miljö- och klimatkrav är regionerna ledande på att ställa krav, enligt data från enkäten.
Genomgående gäller dock att upphandlande myndighet är dåliga på att följa upp kraven.
För tillgänglighetskrav görs det ordentligt – enligt självskattningen – av endast 63 procent av regionerna och 36 procent av kommunerna.
Upphandlingsmyndigheten lyfter även fram värdet av att analysera tillgänglighetsaspekter.
– I ett tidigt skede av upphandlingsprocessen bör principen om universell utformning tillämpas. Det innebär att man tänker strategiskt för att säkerställa att miljöer, produkter och tjänster ska kunna användas av så många som möjligt och inte på förhand utesluter vissa användare, säger Ellionor Triay Strömvall.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer