I regeringsförklaringen 2014 sa Stefan Löfven att “En långsiktig livsmedelsstrategi tas fram för att öka matproduktionen i Sverige och stödja svensk och ekologisk matkonsumtion.”
Sedan dess har landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, S, arbetat med att ta fram en nationell livsmedelsstrategi, något Sverige, som ett av få länder i Europa, saknar. Den ska leda till att fler offentliga aktörer väljer en större andel svenska och ekologiska livsmedel för att öka produktionen av livsmedel i Sverige.
Nu visar en granskning, som Sveriges Radio-programmet Kaliber gjort, att bara två av tio kommuner och landsting har målet att upphandla svensk mat. När det gäller ekologisk mat är det åtta av tio kommuner och landsting som satt mål för detta.
Enligt programmet är det många kommuner som ser LOU som ett hinder för att aktivt jobba för svensk mat, men enligt Monica Sihlén, upphandlingsexpert på Upphandlingsmyndigheten som Kaliber talat med, går det att få ekologiskt, när- och svenskproducerat om man ställer krav på produkterna samt att produkterna uppfyller de krav man har ställt.
En av de kommuner som Kaliber granskat är Växjö. De har gjort som Upphandlingsmyndigheten föreslår och där ska 80 procent av all mat som serveras i de offentliga köken senast 2020 vara ekologisk eller närproducerad.
Per Schöldberg, centerpartistiskt kommunalråd Växjö, tycker att närproducerat är viktigast.
– Vi ska ju värna om våra bönder här runt omkring och att varorna inte har transporterats några längre sträckor, säger han till Kaliber.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer