Strategin mot välfärdsbrott presenterades under en pressträff igår, där kommunledningen beskrev föreslagna insatser som en storsatsning.
Samtliga kommunförvaltningar har genomfört riskanalyser för att få ökad kunskap om kommunens sårbarhet för olika former av välfärdsbrott. Det ska också fungera som underlag för en uppdaterad, kommunövergripande åtgärdsplan som väntas bli klar under våren.
Kristina Edlund, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande, ser det som självklart att göra sunda affärer med kommunen till en viktig del av arbetet.
– Linköpings kommun upphandlar ändå varor och tjänster för ungefär fyra miljarder kronor per år och kopplat till det finns stora risker för korruption, säger hon.
– Från den politiska ledningen vill vi vara tydliga med att de flesta företag som vi har avtal med är seriösa och högst välkomna. Men handlar det om en oseriös aktör så kommer vi att sparka ut den från vår kommun.
Kommunen har tidigare saknat specifika avtalscontrollers. Två sådana tjänster inrättades i slutet av 2023 som en del av arbetet mot välfärdsbrott.
– De områden för kontroller som kommunen till att börja med valt att prioritera är städtjänster, vård och omsorg samt transport, säger Kristina Edlund.
Joakim Jäderstig, biträdande säkerhetschef i Linköpings kommun, ser redan positiva effekter:
– Våra nya avtalscontrollers gör ett fantastiskt jobb och inte minst genom att sätta press på företagen tidigt i upphandlingsprocessen. Vi belyser, tydligt och klart, vad vi kommer att göra i vår avtalsuppföljning. Fakturor granskas i förhållande till vad man utfört för tjänst och vi kan även ha medarbetare ute på arbetsplatser för att undersöka om företag lever upp till de krav vi ställt.
Är två tjänster tillräckligt?
– Det kan förstås diskuteras. Kommunen har 500 avtal och där man hunnit med ett 50-tal under första året. Så visst kan det vara så att vi behöver fler avtalscontrollers men vi tycker att arbetet hittills varit framgångsrikt, säger Joakim Jäderstig.
Linköpings kommun har även samverkat med Ekobrottsmyndigheten för ett arbete mot kommunens upphandlare som ska öka kunskaperna om välfärdsbrott.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer