I december 2018 startade Konkurrensverket, KKV, anonym en visselblåsarfunktion om upplevda missförhållanden vid upphandlingar.
Och tjänsten har haft effekt. Under 2019 fick KKV in 270 upphandlingstips, jämfört med 190 tips 2018.
– Vi vet egentligen inte vad ökningen beror på, men vi tror att visselblåsarsystemet är en del förklaringen. En annan förklaring kan vara att kännedomen om den offentliga upphandlingen ökat och att tipstillväxten därmed är organisk, säger Martin Bäckström, funktionsansvarig för tips och klagomål på KKV.
Hur många av tipsen som kom in via visselblåsarfunktionen kan han inte svara på.
– Men min uppfattning är att en majoritet av tipsen kom in via visselblåsarsystemet. De andra kanalerna är e-post, fysisk post, telefon och fysiska möten, säger Martin Bäckström.
Av de 270 upphandlingstips som kom in prioriterades 65 stycken, enligt KKV:s årsrapport. Det motsvarar 24 procent.
Motsvarade andel för 2018 var 32 procent (60 ärenden), vilket betyder att andelen prioriterade tips har minskat.
Enligt årsrapporten är förklaringen att utredningsresurser i ökad utsträckning har skjutits till i ett tidigt skede, vilket medfört att fler ärenden har kunnat prioriteras bort på ett tidigt stadium av utredningen.
En stor andel av de tips och frågor som kom in 2019 gällde otillåtna direktupphandlingar. Exempelvis kommuner som ingår avtal med byggherrar och det är oklart om det är en byggentreprenad eller ett hyreskontrakt som inte behöver upphandlas.
Ett annat exempel är olika typer av mellanhandslösningar och direktupphandlingar av bemanningstjänster inom socialtjänsten, enligt rapporten.
Det totala antalet indikationer, det vill säga tips, klagomål och förfrågningar, som KKV fick in på upphandlingsområdet uppgick till 538 under 2019. År 2018 var antalet 509.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer