Analysföretaget Brilliant Futures har undersökt hur medarbetare upplever att energinivån på jobbet påverkats av coronapandemin. Svaren baseras på 380 000 enkätsvar från 200 organisationer.
Enligt undersökningen ledde det ökade distansarbetet till ett markant tydligare ledarskap i mars och april. Samtidigt försämrades den sociala och organisatoriska arbetsmiljön tydligt.
Sammantaget innebar detta att männen upplevde att energinivån ökade jämfört med före pandemin, medan kvinnorna upplevde en lägre energinivå.
Tidigare har kvinnors energinivå legat högre än männens. Nu var situationen den omvända, enligt undersökningen.
– Energinivån hos manliga medarbetare påverkas mest av tydlighet medan energinivån hos kvinnliga medarbetare påverkas mest av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, konstaterar Sofie Johansson som är affärsutvecklingsansvarig på Brilliant Futures.
Men när samma frågor ställdes i september och oktober hade det tydligare ledarskapet blivit otydligare igen. Samtidigt fortsatte arbetsmiljön att försämras.
Resultatet av detta var att både kvinnor och män upplevde att energinivån blivit lägre.
Hur ska då arbetsgivare som vill öka medarbetarnas energi göra? Enligt Sofie Johansson finns två sätt att göra ledarskapet tydligare samtidigt som arbetsmiljön upplevs bättre.
1. Se till att alla medarbetare är införstådda med vad de ska göra och hur deras insatser leder det gemensamma arbetet framåt. Då kan missförstånd undvikas och det blir lättare för alla i organisationen att lägga energi på rätt saker.
2. Se också till att vara närvarande, coacha, lyssna och ge feedback, även fast det är genom skärmen eller på distans. Fokusera mycket på positiv feedback, och vid behov även konstruktiv feedback. Det ökar energin och styr medarbetare till att göra mer av rätt saker.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer