När Sven-Eric Hargeskog lämnar uppdraget som ordförande i SOI (Sveriges Offentliga Inköpare) efter sex år är det till en förening som växt till det dubbla och där arbetet är fördelat på fler medlemmar, både i och utanför styrelsen. Vi tog ett snack med honom om den tid som gått, om läget i upphandlings-Sverige och om framtiden för upphandlarnas främsta intresseorganisation.
Korta fakta: Sven-Eric Hargeskog, 53 år. Bor i Älvsjö söder om Stockholm med fru, barn och katter.
Arbetar som: Upphandlingsråd på Vinnova
Aktuell: Ordförande i SOI som vid föreningens årskonferens tackar för sig och lämnar över ordförandeklubban efter sex år.
Foto: Anders Jernbom
– Jag minns faktiskt inte exakt när jag blev medlem i SOI, men det var rätt många år sedan berättar Sven-Eric Hargeskog. Men upphandlingar och inköp har jag sysslat med i 34 år.
Sven-Eric började arbeta med inköp inom den privata sektorn 1974. Sedan jobbade han för privata företag fram till 1986, då han hamnade på gamla Televerket. På den tiden var Televerket ett så kallat affärsdrivande verk. Verksamheten drevs till stora delar kommersiellt, men inköp gjordes enligt det som på den tiden hette upphandlingsförordningen.
År 2000 blev han vice ordförande i SOI:s styrelse och när Bengt O Renberg avgick som ordförande 2002 så valdes Sven-Eric Hargeskog till hans ersättare.
Delegering och deltagande
Det var ett par respektingivande skor att fylla. Bengt O Renberg hade lett SOI under lång tid, och det var under honom som organisationen fått sin nuvarande form. Men det gjorde också att det var en mogen organisation Sven-Eric Hargeskog tog över.
– Bengt har gjort ett fantastiskt jobb med SOI. Jag tror att han ledde föreningen i 18 år, så han har gjort väldigt mycket för att bygga en väl fungerande och stark förening. Det är en sällsynt fördel att kunna lägga ner så mycket tid och arbete som han gjorde på detta. Det finns nog ingen idag som kan lägga ner så mycket tid på detta som Bengt gjorde.
Hans egen inställning till ordförandeskapet har därför präglats av just att få med fler personer i arbetet.
– Jag har som ordförande försökt att inte på egen hand hålla i alla trådar, utan att involvera styrelsen och medlemmarna mer. Dels med operativ ansvarsfördelning inom styrelsen, dels med arbetsgrupper som involverar fler medlemmar för olika frågor som drivs.
Över tusen medlemmar
Acceptansen för delegation och ansvarsfördelning som är något som Sven-Eric Hargeskog tycker är en av de mest positiva utvecklingarna i föreningen under dessa år.
– Vi är också idag över tusen medlemmar, nästan dubbelt så många som när jag tillträdde. Det är mycket roligt att se att föreningen växer.
Mycket av jobbet som SOI bedrivit med Sven-Eric Hargeskog i spetsen har handlat om att få till attitydförändringar i branschen, och att se på offentliga upphandlingar på rätt sätt.
– Vi har jobbat dels mot politisk ledning för att få en ökad förståelse för vad man kan åstadkomma med bra offentlig upphandling. Men vi riktar oss även mot myndighetsledningar och folk på tjänstemannanivå, de som har de ekonomiska besluten i daglig verksamhet, så att man prioriterar verksamheten bättre.
Affärsmässighet istället för juridik
SOI har arbetat aktivt med att förändra den allmänna bilden av upphandlingar. Från juridiska konflikter och rättsfall till att fokusera på det Sven-Eric menar att upphandlingen egentligen borde handla om, nämligen bra affärer.
– Det har varit en av mina hjärtefrågor under de senaste åren. Det andra som jag har drivit ganska hårt är att man kan inte göra bra affärer om man inte har en dialog med motparten på ett positivt sätt. En nära diskussion med leverantörerna var något som jag fostrades till i det privata, och det tror jag att vi har lyckats ganska bra med att överföra till offentlig upphandling. Vi har drivit en del projekt själva, men andra har också hakat på det i väldigt stor omfattning.
För det första handlar offentliga upphandlingar om att göra bra affärer, att skapa värde för pengarna och använda skattemedlen på bästa sätt. Den andra parametern är också de flesta som kommer i kontakt med upphandlingar väl bekant med – regelverket.
Politiska influenser allt viktigare
Det är där tungpunkten har legat under en längre tid, men Sven-Eric menar att det är fel sak att fokusera på. Givetvis ska man följa reglerna, men upphandlingar ska man göra för att få att få bra värde för pengarna, menar han. Och det tar inte slut där. Utvecklingen går emot att även titta på mer komplexa och mjukare värden.
– Så länge det handlar om ekonomin eller reglerna tror jag de flesta hänger med. Men det är inte alla som tänker på att vi har en tredje parameter som har blivit väldigt accentuerad, och det är de politiska influenserna. Sådant som miljöaspekten, etiska krav, att inte stödja barnarbete, sociala frågor, jämställdhet, arbetsmiljöfrågor och så vidare. Även sådant som småföretagshänsyn och att se till att innovationsklimatet i Sverige blir bättre.
Det finns kort sagt hur många olika politiska målsättningar som helst. Mål som man vill använda offentlig upphandling som ett instrument för att uppnå. Och det är inte alltid dessa krav är förenliga med de ekonomiska kraven eller ens med regelverken som de ser ut idag.
– Klimatfrågorna är ju väldigt aktuella just nu. Det trycks på från många olika håll och det är klart att offentlig upphandling inte är oberörda av det. Vi har en hyfsad erfarenhet av miljökrav i upphandling, men andra områden kan vara svårare. Det handlar inte bara om att kasta fram krav i paragrafer, utan om ett förhållningssätt och en avvägning som kan variera från situation till situation.
Positiv inför framtiden
Det är dessa framtidsfrågor som denna som Sven-Eric nu lämnar i händerna på sin efterträdare, och en organisation som han vet är väl förberedd på jobbet.
– Jag tror det är viktigt att den nya styrelsen får chansen att finna sin form utan att jag är där och lägger mig i. De som är kvar i styrelsen sedan tidigare har bra koll på det praktiska och på vad den nya styrelsen har framför sig. Men det betyder inte att jag lämnar föreningen. Det gäller att hitta en bra balans där, och jag kommer givetvis att stå till tjänst om SOI behöver min hjälp med något även i framtiden.
Sven-Eric kommer att fortsätta sitt arbete på Vinnova, och fokusera hårdare på det istället. Där jobbar han mycket med att koppla ihop innovation med upphandling och se hur upphandlingsprocesser och riktlinjer kan främja svenska innovationer och entreprenörskap. Samtidigt har han under ett stort antal år engagerats av EU och OECD för att stödja nya medlemsstater, ansökar- och kandidatländer till EU så att deras offentliga upphandling blir bättre och anpassad till EU. Det kommer han att fortsätta med i viss utsträckning även framöver.
– Det finns mycket att lära för oss i Sverige av erfarenheter och överväganden i andra länder. Jag jobbar mycket tillsammans med experter från andra medlemsstater som också hjälper till i dessa länder. Vi har många intressanta diskussioner.
Generellt för framtiden ser han ett par viktiga områden för SOI att fokusera på. Det ena är medlemsnyttan. Vad är det som är bra med att vara medlem i SOI för den individuelle medlemmen? Vad får han eller hon ut av det?
– Det har vi tittat mycket på under senare tid, och jag tror det är viktigt att kontinuerligt fortsätta med det. Det andra är att jobba vidare med affärsmässigheten, att göra bra affärsbeslut till en viktigare del av upphandlingsarbetet.
Är han orolig? Inte det minsta.
– Valberedningen har gjort ett mycket bra jobb. SOI är en bra förening och jag ser mycket ljust på framtiden. Det ska bli spännande att se vad som händer framöver.
Lisbeth Johnson efterträder Sven-Eric Hargeskog
SOI:s nya ordförande väljs på SOI:s årskonferens i början av april. Enligt vad Upphandling24 erfar kommer valberedningen att föreslå Lisbeth Johnson som ny ordförande. Om årsmötet väljer henne är förstås fortfarande ovisst.
Lisbeth Johnson är krönikör i Upphandling24, men det är kanske inte de enda kvalifikationerna som har lett fram till valberedningens förslag. Lisbeth Johnson är upphandlingschef i Halmstads kommun och har tidigare varit vice ordförande i SOI.
___________________________________________
Tre röster om Sven-Eric Hargeskog
Hur har Sven-Eric Hargeskog påverkat upphandlingar i Sverige?
– Han är intresserad av att hela tiden ta nästa steg. Han har jobbat mycket med att initiera samtal med olika branscher för att få igång positiva diskussioner, och överbrygga de vattentäta skotten mellan upphandling och leverantörer. Det tycker jag han ska haeloge för.
Stefan Holm, expert inom offentlig upphandling på Almega.
– Det första jag tänker på är att han hela tiden har framhävt själva affären och mötet med leverantören i inköpsarbetet och flyttat fokus bort från upphandlingsformalia. Han har alltid försökt ha ett lite vidare perspektiv på dessa frågor och så att säga blickat bortom LOU.
Eva-Lotta Löwstedt Lundell, Inköpschef Sveriges Television AB
– Sven-Eric har verkligen legat i för att få till en förenklig av upphandlingsregler. Varje gång det har varit förändringar av procedurer på agendan så är det han som har ställt frågan ”Kan vi göra det enklare?” Så mycket har kanske inte förändrats, men det är viktigt att hålla debatten om detta igång.
Tomas Axi, Upphandlingschef Luftfartsverket Norrköping
___________________________________________
Åtta händelser i upphandlings-Sverige under sex år
– och en för framtiden
1 jan 2003: Statlig Inköpssamordning övergick till att bli en del av statskontoret.
Våren 2004: EU antar två nya upphandlingsdirektiv
Våren 2004: Regeringen tillsätter Upphandlingsutredning 2004 för att implementera dessa direktiv.
1 januari 2006: It-upphandlingen och Statlig Inköpssamordning bryts ut från Statskontoret. It-upphandlingen blir en del av nystartade Verva, och ingår i nya myndigheten Verva och Statlig Inköpssamordning blir en del av Ekonomistyrningsverket.
September/oktober 2007: Nämnden för offentlig upphandling upphör. Verksamheten övertas av Konkurrensverket.
22 november 2007: Upphandling24 släpper sitt första nummer.
11 december 2007: Rättsmedelsdirektivet 2007/66-EG antas.
1 januari 2008: Obligatoriska delen EU:s upphandlingsdirektiv trädde i kraft i form av två nya upphandlingslagar.
2009: Rättsmedelsdirektivet 2007/66-EG ska vara implementerat
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer