Det offentliga Sverige köper in livsmedel för knappt 10 miljarder kronor varje år och enligt Katarina Jonsson på Jordbruksaktuellt har många, inte minst lantbrukare, länge kämpat för att svensk mat ska tillagas i de offentliga köken. “I dag är ämnet högst aktuellt och en ny lag om offentlig upphandling ska avsluta diskrimineringen av svenska bönder i upphandlingen”, skriver hon.
Katarina Jonsson pekar på att civilminister Ardalan Shekarabi och LRF:s ordförande Helena Jonsson, på DN debatt redan i juni 2015 slog fast att reglerna för Svenska livsmedel och Svenskt djurskydds ska gälla som minimikrav i upphandlingar.
I debattartikeln berättades om de nya upphandlingslagar som nu lagts fram i en proposition och som ska beslutas om i riksdagen i höst. Där lyftes också fram att: “Även om det blir vanligare att kommuner ställer krav på djurskydd i sina upphandlingar hör vi gång på gång rapporter om hur svenska bönder protesterat mot att kommuner valt livsmedel, som på grund av sämre djurhållning har ett lägre pris, framför varor som lever upp till det svenska regelverket. Vi vill vända den här negativa utvecklingen där för stort fokus läggs på prisnivån.”
Katarina Jonsson skriver: “På tiden – tyckte många och pekade på det hyckleri som blir ett faktum när staten köper mat som producerats på ett sätt som är olagligt i Sverige.”
Hon lyfter vidare fram ett Tweet från Johan Rockström agronom och chef för Stockholm Resiliance center med dryga 14 000 följare på mikrobloggen Twitter som häromdagen Twittrade:
”Svart hål. Vi förföljer svenska bönder men föder våra barn importerad mat som skulle få svensk bonde polisanmäld.”
Enligt Katarina Jonsson står det klart var makten att förändra finns: “Hur kommunerna upphandlar beror till mångt och mycket på kostchefen. I dagsläget finns det möjligheter att ställa krav i upphandlingen som gör att man får svenska produkter. Ett par kommuner som är duktiga på detta är Ängelholm, Skaraborg och Vaggeryd, men det finns fler. Östergötland är ett av de län som satsar på en egen livsmedelsstrategi. I den ingår bland annat kvantifierbara mål gällande hur stor andel av den offentliga upphandlingen som ska vara från Sverige”, skriver hon.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer