Det är fullt förenligt med svensk och europeisk lagstiftning att ställa långtgående krav på sociala hänsyn vid upphandling. Det konstaterar Olav Fumarola Unsgaard, journalist och redaktör, som på uppdrag av 6f, Fackförbund i samverkan, gjort en europeisk utblick (pdf) och dessutom studerat svenska föregångskommuner.
– Vi menar på att EU ger oss många fler möjligheter än vad Konkurrensverket hävdar att vi har.
Rapportens slutsats är att Sverige har hamnat på efterkälken. På grund av överdriven försiktighet från framför allt Konkurrensverket har Sverige inte till fullo utnyttjat de möjligheter som finns att verka för en rättvisare arbetsmarknad med sjystare villkor.
Enligt studien, som presenterades under Almedalsveckan, tolkas EU-lagstiftningen på ett betydligt vidare sätt än i Sverige på många håll i Europa. Från Storbritannien och Holland redovisas goda exempel. Liksom från svenska Örebro.
– De erfarenheter som gjorts i Örebro visar att sociala hänsyn inte gjort upphandling särskilt mycket mer komplicerat vare sig för kommunens tjänstemän eller deltagande företag. Det fanns en viss oro innan Örebro började tillämpa detta tillvägagångssätt, men den oron visade sig vara obefogad, säger Olav Fumarola Unsgaard.
Han betonar att de krav som ställs i upphandlingarna måste vara tydliga och väl formulerade. Det är så man undviker överprövningar.
– När det exempelvis gäller de krav som handlar om jobb och praktikplatser så har man hittat ett sätt där de deltagande företagen själva får formulera hur de vill lösa det hela. Frihet under ansvar är ledstjärnan.
Olav Fumarola Unsgaard ser ingen risk för att krav på exempelvis praktik- och lärlingsplatser kan bli betungande för de minsta företagen.
– Det brittiska exemplet med Social Value Act, som vi verkligen tycker är intressant, handlar om att gynna de små företagen.
Fackförbunden rekommenderar att Sverige ratificera ILO-konvention 94. Att Danmark, Finland och Frankrike är undertecknare visar att det är förenligt med europeisk rätt. Man vill också lagstifta om att sociala hänsyn ska tas vid upphandling enligt principen kollektivavtalsenliga eller motsvarande villkor.
– Genom att ställa krav och agera som ett föredöme kan myndigheter, regioner och kommuner på sikt förändra hela arbetsmarknaden till det bättre.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer