EU-kommissionen sänder regelbundet formella underrättelser till de EU-länder som inte fullgör sina skyldigheter att införliva EU-direktiv i tid.
Som bekant har de nya upphandlingslagarna i Sverige försenats och sägs vara beslutade och klara till 1 januari 2017.
I går uppmanade därför kommissionen Sverige och 20 andra EU-länder att i den nationella lagstiftningen fullt ut införliva ett eller flera av de tre direktiven om offentlig upphandling eller koncessioner (direktiven 2014/23/EG, 2014/24/EG, 2014/25/EG).
Alla EU-länderna var tvungna att anmäla införlivandet av de nya reglerna om offentlig upphandling senast den 18 april 2016. Kommissionens har därför skickat formella underrättelser till Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Irland, Grekland, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien och Österrike.
Enligt EU-kommissonen ska de nya direktiven göra den offentliga upphandlingen i EU effektivare, med smartare regler och fler elektroniska förfaranden. Kommissionen meddelar att de myndigheter som redan gått över till e-upphandling gjort besparingar på 5–20 procent. Med tanke på att EU-länderna varje år spenderar mer än 1,9 biljoner euro på offentlig upphandling motsvarar varje besparing på 5 procent nästan 100 miljarder euro i offentliga medel.
De nya reglerna ska, enligt kommissionen, också göra det lättare för små och medelstora företag att lämna anbud vid offentlig upphandling samtidigt som reglerna följer EU:s principer om öppenhet och konkurrenskraft.
Kommissionen menar att ökad öppenhet förbättrar ansvarsutkrävandet och bidrar till att bekämpa korruption. Reglerna gör det också möjligt för myndigheterna att använda offentlig upphandling för att arbeta mot bredare mål, till exempel i fråga om miljö, socialpolitik och innovation.
Mer information finns i översikten över de nya EU-reglerna om offentlig upphandling och koncessioner av den 18 april 2016.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer