Sedan 1 juni 2017 gäller för LOU och övriga upphandlingslagar att upphandlande myndigheter ska ställa villkor avseende lön, semester och arbetstid – om det anses behövligt och villkoren går att fastställa.
Riksrevisionens granskning tar sikte på om regeringen och upphandlande myndigheter vidtagit effektiva åtgärder så att arbetstagare som berörs av offentlig upphandling har goda arbetsvillkor.
Från fackligt håll välkomnas Riksrevisionens initiativ. LO:s utredare Mattias Schulstad ser det som en möjlighet i kampen mot oseriösa och kriminella aktörer.
– Ett bra verktyg för en bättre offentlig affär är att de offentliga upphandlarna ställer krav på arbetsrättsliga villkor, följer upp villkoren och straffar dem som inte sköter sig. Upprepade kontraktsbrott bör alltid leda till att kontraktet hävs.
– Tyvärr så är det idag för få upphandlande myndigheter som bedömer risker, ställer krav och följer upp dem och Riksrevisionens granskning kommer förhoppningsvis påvisa dessa problem och med anledning av detta lämna kloka, relevanta och genomförbara rekommendationer, inte minst till regeringen och civilministern Erik Slottner, säger Mattias Schulstad.
Han lyfter bristande uppföljning som ett särskilt problem och pekar på en rapport från Upphandlingsmyndigheten om att så låg andel som 32 procent av upphandlande myndigheter följer upp de egna kraven.
Även Statskontoret har i en granskning från 2020 lyft fram uppföljningsdelen som problematisk gällande arbetsrättsliga villkor.
Riksrevisionen meddelar att mer information om granskningen med tidpunkt för publicering av kommande granskningsrapport kommer att läggas ut på myndighetens webbplats i ett senare skede.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer