Det är bråttom att rädda världen. Vi har bakom oss ett 2016 med ett Arktis som varit 20 grader varmare än normalt och hav och skogar som förlorar allt mer av sin biologiska mångfald. Våra ekologiska fotavtryck är inte hållbara. Om alla i världen levde som vi svenskar skulle det behövas 4,2 jordklot. Att ställa tuffa miljökrav i upphandling är att bidra till en mer hållbar utveckling. Den nya Lagen om offentlig upphandling, som började gälla den 1 januari, medger att upphandlande myndigheter som huvudregel får kräva märkning.
Tidigare har man bara kunnat kräva de bakomliggande kraven som gäller för en miljömärkning, men inte själva märkningen. Bästa sättet är att kräva märkning är som ”villkor för kontraktets fullgörande”. Då minskar risken att upphandlaren måste bedöma annan bevisning än märkning. Sätt generösa tidsfrister, för om anbudstiden är för kort för leverantörerna måste du kanske ändå godta annan bevisning.
Läs mer konkreta tips i Miljömärkning Sveriges guide, som tagits fram inför den nya lagen.
Här är tre fördelar med miljömärkning:
- Spara resurser, uppföljning ingår. Miljökrav är bara effektiva om de övervakas och följs upp.
- Du behöver inte vara miljöexpert för att ställa tuffa krav. Märkningen garanterar att en produkt lever upp till stränga miljökrav och i vissa fall sociala krav.
- Tydligare kommunikation. Svanen känns igen av 96 procent av svenska konsumenter.
När varor är miljömärkta behöver ni inte själva göra några kontroller. Den som tar emot varorna behöver bara kontrollera märkningen med licensnummer på förpackningen. Märkningsorganisationer som Miljömärkning Sverige kontrollerar både före och under licensperioden att produkter märkta med Svanen eller EU-Blomman lever upp till de ställda kraven i licensen. Kontrollen sker genom tester från oberoende laboratorier, intyg och dokumentation. Ett kontrollbesök utförs på plats oavsett om tillverkningen sker i Sverige eller i Asien.
Licensen är tidsbegränsad och när kraven skärps måste företaget ansöka på nytt. Märkningsorganisationen skärper kraven utifrån nya vetenskapliga rön, så du behöver inte själv vara miljö-expert och sätta dig in i detaljer. Efter en bred förankring via remiss, så fastställs kraven av en oberoende, tredje part. Det här sättet att arbeta på utgår från standarden ISO 14 024 för Typ 1 miljömärkning. Det finns i dag en bredd av varor och tjänster som märks på liknande, omfattande sätt.
Miljö- och sociala hållbarhetsmärkningar som Bra Miljöval, TCO Certified, Fairtrade, MSC och Krav bildar tillsammans med Svanen och EU-Blomman uppropet för modern upphandling ModUpp2020. Så om du vill vara med och ställa om till en hållbar upphandling, missa inte chansen att ta hjälp av effektiva verktyg som märkning.
Anna Norberg, projektledare, Miljömärkning Sverige, Svanen och EU-Blomman
Mathias Sylvan, upphandlingsjurist
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer