-Redan under 2021 så började vi arbeta med de här åtgärderna med erfarenheten att det gett god utdelning. Därför går vi vidare under 2022 och intensifierar arbetet, säger MKB:s upphandlingschef Martin Jungmann.
Vad hoppas ni uppnå?
-Givetvis att försvåra för entreprenörer som fuskar, men vi tror också att det fyller en preventiv funktion att man vet att vi kommer att vara ute på arbetsplatserna för att bland annat kontrollera att det är rätt personer som jobbar. Sedan hoppas vi även visa vägen i Sydsverige så att fler fastighetsbolag i regionen ska ta efter arbetssättet.
MKB:s modell har hämtat inspiration från Rättvist byggande i Stockholm, där Stockholmshem och flera andra fastighetsbolag med Stockholms stad som ägare nu breddar samarbetet till privat sektor för att motverka fusk på byggarbetsplatser.
-Grunden inom MKB är den analys om genomförts kring hur vi jobbar med de här frågorna och vad som krävs framöver. I den kartläggningen blev det tydligt att Stockholmshem och andra bolag inom Rättvist byggande är goda exempel, säger Martin Jungmann.
Vad vill du ge för råd till andra?
-Fundera inte så mycket utan påbörja ett arbete med utökade kontroller. Min bild är att många drar sig för att komma igång och gör det svårare än det behöver vara. Vi tog beslutet att testa ett antal platsrevisioner och lärde oss mycket ifjol kring hur man bäst kan utforma sådana.
MKB är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag och det största fastighetsbolaget i Malmö med omkring 25 000 lägenheter och över 1 000 kommersiella lokaler.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer