Konkurrensverket stärker kampen mot korruption. Det deklarerar generaldirektör Rikard Jermsten i en intervju med Dagens Samhälle.
– Vi prioriterar utredning av korruption. Det handlar om hela skalan, från förtroendeskadligt beteende som inte är straffbart till det som är rena brott, som mutbrott och tjänstefel.
Han lyfter fram offentlig upphandling som ett riskområde.
Sedan 2010 har Konkurrensverket möjlighet att dra kommuner, landsting och andra upphandlande myndigheter inför domstol och utkräva böter för brott mot upphandlingslagarna.
Det handlar hittills om cirka 130 avgjorde ärenden, varav 80 på myndighetens eget initiativ. Ett tjugotal ligger i domstol och väntar på avgörande.
Förra året lämnade Konkurrensverket in 21 fall till domstol, enligt Dagens Samhälle.
Rikard Jermsten spår ingen förändring av antalet ärenden.
– Vi ser inte någon sådan trend, vare sig skärpning eller försämring. Däremot kan vi se trender att problemen ökar på vissa områden, bland annat idéburet offentligt partnerskap, bemanningstjänster och upphandling med anknytning till migrationen.
Konkurrensverkets mål är att tillsynen ska bli mindre straffande och mer stödjande, enligt Rikard Jermsten.
– Vi strävar efter att vara mer proaktiva och mindre reaktiva. En effektiv tillsyn ska hjälpa tillämparen att göra rätt. Det ligger mig varmt om hjärtat.
– Ibland behövs sanktioner, men ofta handlar det bara om informationsinsatser eller rapporter. Vi väljer det verktyg som är mest lämpligt, säger Rikard Jermsten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer