I ett utkast föreslås en karens på 12 månader oavsett anställningsform. Det är den spärrtid efter anställning i en region som gäller för en läkare eller sjuksköterska för att kunna hyras in till samma region.
Förslaget väckte diskussion och kritik vid ett dialogmöte nyligen. Enligt en sammanställning av jämförelsetjänsten Bemlo är 6 månaders karens idag något av standard när regionerna upphandlar hyrpersonal var för sig.
-12 månaders karens är ett oacceptabelt krav och faktiskt en form av yrkesförbud för en grupp medarbetare som det är råder brist på, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet, som organiserar drygt 110 000 sjuksköterskor.
Hon ser kravet som ett försök från regionernas sida att låsa fast personal.
-Det är illa nog att regionerna redan idag i regel kräver 6 månaders karens innan man får ta uppdrag för bemanningsföretag. På något sätt måste vi nu agera mot regionerna planer på en skärpning till 12 månaders karens, vilket skulle vara en betydande försämring, säger Annelie Söderberg.
-Vi hoppas också att Konkurrensverket tittar på konsekvenserna ur perspektivet att det begränsar konkurrensen på en arbetsmarknad som den svenska som annars kännetecknas av öppenhet. Karenskrav stärker också arbetsgivarens ställning på en marknad som hälso- och sjukvården med inslag av monopsoni med i huvudsak 21 regioner att arbeta för och där en enskild region har en stark förhandlingsposition i frågor som rör lön och andra arbetsvillkor.
Även Eva Domanders, ordförande för branschorganisationen Kompetensföretagen, är kritisk:
-Vi har vid ett flertal tillfällen lyft att karens sannolikt verkar menligt på patienternas rätt till vård. Vi tror att det skulle vara bättre att tillsammans med regionerna titta på hur vi uppnår vårt gemensamma mål – att leverera god vård där den behövs.
-Kompetensföretagens medlemsföretag är strategiska HR-partners till den offentliga sektorn, och kan bistå bättre om samarbetet med regionerna blir tätare och utan hinder som ökande karenstider. Det larmas landet runt om hur vårdpersonal lämnar sina yrken, och vi har en rejäl vårdskuld att ta tag i. Att hindra kompetensförsörjningen med karens är inte den konstruktiva väg att gå som man kunnat hoppas på.
Det är första gången som alla regioner nu samverkar om en gemensam upphandling av hyrpersonal med stöd från SKR. Tidsplanen bygger på annonsering i december och tilldelningsbeslut i mars nästa år.
Satsningen ska ses i ljuset av ökade kostnader för hyrpersonal med en ”totalnota” på närmare sex miljarder kronor 2020 för samtliga regioner.
Regionernas projektledare Stefan Petersson betonar att karenstiden fortfarande är ett förslag:
-Till grund för förslaget ligger bland annat en översyn av regionernas nuvarande avtal och hur de är utformade. Vi har också tagit hänsyn till inspel från såväl leverantörer som personalorganisationer vid regelbundna möten som hållits under processens gång, säger han.
Enligt regionerna behövs en karenstid för att värna arbetsmiljö, patientsäkerhet och kontinuitet.
-Utan någon bromsande effekt är risken stor att ekonomiska incitament driver en allt för hög personalomsättning som inte gynnar varken patienterna eller förvaltningen av våra gemensamma skattemedel., säger Stefan Petersson.
-Vi vet av erfarenhet att det är provocerande – och påverkar arbetsmiljön negativt – när någon slutar sin anställning och kommer tillbaka som konsult, med högre lön och kortare inhopp utan krav på helhetsansvar. Detta måste hanteras i upphandlingen.
Han tillägger:
-Leverantörer och personalorganisationer har givetvis ett annat perspektiv, varför vi också varit angelägna om att ha med dem i processen. Vi har försökt att fånga upp deras synpunkter, men måste också se till patienternas och våra egna medarbetares bästa.
Region Västernorrland är den region med högsta kostnaderna för hyrpersonal, mätt som andel av de totala personalkostnaderna, och anpassar sig nu till den nya regioninriktningen. I ett avtal från 1 november kommer 12 månaders karens att gälla för läkare och sjuksköterskor, jämfört med 6 månader med nuvarande avtal.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer