Göteborgs Stads upphandling av datakommunikationstjänster 2009 gick enligt Konkurrensverket inte alls rätt till. Staden hade gjort en liknande upphandling några år tidigare och då hade både Telia och stadens eget bolag Gothnet lämnat anbud. Verket gick därför till domstol med krav på närmare 35 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift.
Telia och det av Göteborg Energi helägda dotterbolaget Gothnet, som äger och förvaltar Göteborgs stadsnät, kom överens om att Telia inte skulle lämna anbud. Detta trots att Gothnet och Telia är konkurrenter på samma marknad.
Gothnet lämnade däremot in anbud och vann upphandlingen. Därefter tecknade Gothnet kontrakt med Teliasonera Sverige som exklusiv underleverantör.
– När konkurrerande företag väljer att samarbeta inför anbud i offentlig upphandling i stället för att tävla om uppdraget överträds konkurrensreglerna, sade Dan Sjöblom, dåvarande generaldirektör för Konkurrensverket.
Gothnet vann upphandlingen. Konkurrensverket lämnade in en stämningsansökan (pdf) i december 2014 och krävde att företagen skulle betala en konkurrensskadeavgift. Gothnet och Telia döms nu av Patent- och marknadsdomstolen att betala åtta miljoner kronor vardera i konkurrensskadeavgift.
Enligt Konkurrensverkets stämningsansökan tecknade bolaget kontrakt med Telia som exklusiv underleverantör. Den överenskommelsen beskrivs som en otillåten anbudskartell som strider mot konkurrensreglerna.
Konkurrensverket såg 18,8 miljoner kronor som rätt bötesbelopp för Telia. På Gothnet är kravet lite lägre, 16,9 miljoner kronor. Böteskravet bygger på en affär vars värde uppskattas till cirka 400 miljoner kronor.
Gothnet och Telia dömdes av Patent- och marknadsdomstolen att betala åtta miljoner kronor vardera i konkurrensskadeavgift. Trots att avgiften blev lägre än vad Konkurrensverket önskat är generaldirektören nöjd.
Gothnet accepterade domen, men Telia valde att överklaga till Patent- och marknadsöverdomstolen.
Telia frias nu från skyldigheten att betala konkurrensskadeavgift. Domstolen konstaterar i sin dom (pdf) att Telias information till Gothnet om att man inte skulle lämna anbud i upphandlingen var till sin natur ägnad att begränsa konkurrensen. Men med hänsyn till de specifika omständigheterna i just den här upphandlingen utgör informationsutbytet inte en överträdelse av konkurrenslagen. Domstolen var dock inte enig.
I domen ange att: “Konkurrensverket har således inte åberopat någon tillräcklig konkret bevisning till stöd för sitt påstående om ett konkurrensbegränsande resultat. Den konkurrensbegränsning som föreligger genom att den potentiella konkurrenten Telia avstod från att inge anbud är snarare en följd av utformningen av villkoren i förfrågningsunderlaget än Telias eget agerande.”
– Jag hade givetvis gärna sett att domstolen gått på Konkurrensverkets linje. Nu får vi analysera domen inför fortsatta överväganden om prioriteringar, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Fotnot: Patent- och marknadsdomstolen och Patent- och marknadsöverdomstolen är särskilda domstolar som inrättades den 1 september 2016. Domstolarna handlägger i princip samtliga landets immaterialrättsliga, konkurrensrättsliga och marknadsföringsrättsliga mål och ärenden.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer