Teracom får under sju år från den 1 april nästa år sköta om blåljusmyndigheternas kommunikationsnät Rakel. Upphandlingen har resulterat i ett omfattande avtal mellan Teracom och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
– Vi ser fram emot ett långsiktigt och förtroendefullt samarbete till nytta för Rakels användare, säger Helena Lindberg, generaldirektör för MSB.
I uppdraget ingår ansvar för drift, underhåll och kundstöd. Avtalet är på sju år med möjlighet till förlängning upp till tre år. Utöver detta finns möjlighet till tilläggstjänster i driften.
Syftet med Rakel är att stärka samhällets krishanteringsförmåga och underlätta den dagliga kommunikationen hos organisationer som arbetar med ordning, säkerhet eller hälsa. Systemet har cirka 1 700 basstationer placerade över hela Sverige och infrastrukturen är byggd för att klara hårda väderförhållanden.
Stephan Guiance, vd för Teracom, säger att man genom hela upphandlingen har vi haft en vision – att få Rakel att fungera när inget annat fungerar:
– Det känns enormt tillfredsställande att nu få börja rigga implementationsprojektet så att vi om ett år är redo för att ta över driften för Rakel.
Rakel används för närvarande av drygt 460 offentliga och privata aktörer som har cirka 50 000 abonnemang. De största användarna är Polisen, Kriminalvården och Tullverket.
Rakel är byggt av ett konsortium bestående av Saab, Airbus Defence & Space (före detta Cassidian) och Eltel Networks. Konsortiet hanterar idag drift, underhåll och kundsupport på uppdrag av MSB.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer