Det är så kallade antigentester som är aktuella för att snabbt få besked om covid-19 och där provtagning exempelvis kan prioriteras för vård- och omsorgspersonal.
Region Uppsala ser testerna som en viktig insats för att motverka en tredje våg av smittspridning.
Runt 1000 tester kommer nu att genomföras i den norra delen av länet som förberedelse inför en leverans av närmare 700 000 snabbtester som tilldelats Region Uppsala i EU-upphandlingen.
-Vi ser i första hand att testerna kommer att användas i olika akutverksamheter. Vi kommer att gå vidare utifrån de erfarenheter vi nu får i Östhammar och Tierp och se var snabbtesterna kan göra nytta, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.
-En omständighet som försvårar storskalig användning är att testet är svårare att ta än vanlig PCR-provtagning. Det krävs utbildad personal och lokaler som är lämpliga. Tillförlitligheten är också lägre och därför måste testet kompletteras med vanlig provtagning, för att man inte ska missa något fall.
Även SKL Kommentus Inköpscentral agerar nu för att möta efterfrågan på antigentester.
-SKL Kommentus har därför beslutat att ta fram ett nationellt ramavtal för antigentester som kommer att kunna användas av såväl regioner, kommuner samt privata vårdgivare som är offentligt finansierade och bedriver vård enligt avtal med offentliga myndigheter, säger upphandlingschefen Erik Edström.
-Ett intensivt arbete pågår nu för att så fort som möjligt få ramavtalet på plats. Upphandlingen beräknas annonseras under april, och ramavtalet bör då vara klart för kunderna att avropa från i början av juni.
För att kunna använda ramavtalet krävs det att kunderna gör en särskild avropsanmälan på SKL Kommentus webbplats. Anledningen till detta är att upphandlingen inte finns med i den ordinarie upphandlingsplanen för 2021.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer