Två av tre småföretag avstår från att delta i offentliga upphandlingar. För att öka intresset ordnade Företagarna en webbsänd debatt i ämnet på fredagsmorgonen.
Tidigare har intresseorganisationen bland annat tagit fram en småföretagsvänlig upphandlingpolicy.
I panelen deltog Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd för SKL Kommentus, Rikard Jermsten, generaldirektör på Konkurrensverket och Magnus Johansson, Företagarnas konkurrens- och upphandlingsexpert.
Frågorna, som byggde på inspel på Företagarnas medlemmar, handlade bland annat om hur man kan öppna konkurrensen och inkludera det lokala näringslivet bättre.
Eva-Lotta Löwstedt Lundell försäkrade att SKL Kommentus arbetar aktivt med att lära känna marknaden och förbättra dialogen, samt att dela upp avtalen i mindre delar.
– I dag ligger 23 procent av vår ramavtalsomsättning hos företag med färre än 50 anställda.
Rikard Jermsten riktade kritik mot bristande avtalsuppföljning.
– Uppföljning är nödvändigt för en fungerande affär. Men den är ofta för dålig vilket ökar risken för korruption, sa han.
Rikard Jermsten är också kritisk till att så många förfrågningsunderlag är kopierade från tidigare upphandlingar.
– 70 procent av underlagen är kopierade enligt Upphandlingsmyndigheten vilket är katastrofala siffror.
Orsaken är ofta tidsbrist. Och just bristen på tid leder till fega upphandlare, enligt Eva- Eva-Lotta Löwstedt Lundell.
– Det finns en försiktig inställning eftersom överprövningsprocesser tar tid. Då riskminimerar man i stället för att ta ut svängarna. Möjligheten att överpröva är i grunden bra, men rädslan för att göra fel är större än modet att göra annorlunda.
Under sändningen togs också upp frågan om när samma leverantör alltid tar hem ett uppdrag upp.
– Det kan vara tecken på korruption. Men det kan också vara så att kravställningen är sådan att bara en leverantör har möjlighet att utföra uppdraget. Ser ni den här typen av mönster, kontakta Konkurrensverket, sa Rikard Jermsten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer