Elevprotesterna uteblev inte när resultatet av Malmö stads upphandling av utbildning i svenska för invandrare stod klart i höstas. Nuvarande anordnare ersattes med nya, något som oroade kursdeltagarna.
Alphace, Hermods, Iris Hadar, John Bauer Kompetens och Miroi vann upphandlingen. Tilldelningsbeslutet överklagades av Folkuniversitetet, Merit Utbildning och Jensen Education – som inte får förvaltningsrätten med sig.
Merit ansåg exempelvis att avropsmodellen var luddig och inte gav leverantörerna möjlighet att uppskatta hur många elever som ramavtalet kommer att ge. Svårigheterna att skatta volymen gör enligt företaget att det inte är möjligt att formulera ett konkurrenskraftigt anbud.
För att höja kvaliteten krävde Malmö stad att minst 65 procent av lärarna skulle vara behöriga. Rent praktiskt innebär detta lärarlegitimation och minst 60 högskolepoäng i svenska som andra språk.
Folkuniversitetet betecknar detta krav som oproportionellt eftersom man bedömer att marknaden inte kan tillgodose önskemålet. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med så kvalificerade lärare. Skulle målen möjligen kunna uppnås med mindre ingripande krav?
Staden försvarar kvalitetskraven med att utbildningen är en viktig del av integrationsprocessen. Läraruppdraget beskrivs som komplext och målgruppen heterogen.
Om det visar sig att levererad lärartäthet och kompetens inte är tillräcklig har Malmö stad formulerat en vitesklausul – istället för att säga upp avtalet. Därmed har, menar Merit, har kommunen i praktiken accepterat att kompetenskravet inte alltid kan uppfyllas.
Vitesbestämmelserna, som också beskrivs som otydliga, har enligt klagomålen lett till en osund strategisk prissättning. Anbudsgivarna har kort och gott spekulerat i hur stora avdragen för bristande kvalitet kommer att bli.
Inte heller klagomålet om att vitesbestämmelserna tillkom alltför sent i upphandlingsprocessen vinner gehör. Enligt förvaltningsrättens dom (pdf) är det visserligen förbjudet att på ett väsentligt sätt ändra förfrågningsunderlaget, men detta tillägg bedöms inte ha förändrat förutsättningarna.
De tre förlorarna väntas ta ärendet vidare till kammarrätten.
Tillåtet med höga krav
Förvaltningsrätten hittar inga fel i Malmö stads uppmärksammade upphandling av sfi-utbildning. Krav och uppläggning accepteras och klagomålen från förlorarna Folkuniversitetet, Merit och Jensen avvisas.
| 2014-01-13
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer