– Vi vill inspirera med goda exempel och presenterar en del tips och trix i lathunden, säger Freja Rahm från WSP, som på uppdrag av Region Jämtland Härjedalens energikontor tagit fram lathunden.
Östersunds kommuns investering i Ottfjällets förskola – där markentreprenaden beskrivits som första elektrifierade byggarbetsplatsen i EU – lyfts fram i lathunden med en förhoppning att den kan bana väg för fler projekt med samma inriktning.
”Genom att ta vara på intresset som detta genererat från både politiskt håll, media och från entreprenörer och maskintillverkare bör förutsättningarna för att utföra liknande upphandlingar i länet vara goda.”, summerar WSP i lathunden.
Även norska exempel ges utrymme utifrån att särskilt Oslo kommun varit en föregångare med utsläppsfria entreprenader.
Under ett webbinarium nyligen framhöll WSP:s konsulter att den politiska viljan inom lokalpolitiken i Oslo haft betydelse.
– En viktig del har varit att avsätta mer tid än för andra projekt till planering – inte minst för att bygga upp kunskap. Det finns begränsande faktorer som mängden elektrifierade fordon och maskiner men ambitionen i Oslo har varit att göra bästa möjliga och då i vissa fall gå på fossilfrihet och använda biodiesel, säger Karin Axelsson, konsult på WSP.
WSP pekar också på norska lösningar som kan underlätta för leverantörerna. En sådan är att upphandlande myndighet ingår separata avtal med maskinuthyrningsföretag för att säkra tillgången till rätt maskiner i ett projekt, ett annat som även Östersunds kommun använt sig av är att stå för avtalet med elleverantören.
I valet av lämpliga projekt rekommenderar WSP en ordentlig inventering av organisationens utgångsläge:
– Att börja med sig själv: vad vill vi? vad kan vi och vilka resurser har vi? Gärna att man tar kontakt med leverantörer om hur de tänker och hur det ser ut med maskintillgång.
– Lämpligt kan vara att börja med ett projekt med mindre yta då maskinerna behöver laddas rätt ofta och antalet fordon är begränsade. Även tidsaspekten bör vägas in – att man väljer ett projekt som kan ta lite längre tid. För att lyckas är dialogen viktig – internt och med leverantörsmarknaden, säger Freja Rahm.
Hon betonar också betydelsen av att signalera långsiktiga ambitioner.
– Den leverantör som funderar på att köpa in en maskin kan behöva veta att den kan bli aktuell för kommande upphandling. Politiska beslut är viktiga.
Lathunden, finansierad av Länsstyrelsen, riktar sig i första hand mot Region Jämtland-Härjedalen samt länets kommuner och dess bostadsbolag.
– Men vi tänker att den jättegärna får användas som inspiration av andra aktörer också, säger Karin Axelsson.
I sammanhanget definieras utsläppsfria byggarbetsplatser som att endast elektrifierade eller vätgasdrivna arbetsmaskiner får användas, ett mer ambitiöst mål än fossilfria byggarbetsplatser och med sikte på även utsläppsfria transporter som ”nästa steg”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer