
Erfarenheter från arbetet som anbudsstrateg har hon summerat i ”6 vanliga misstag – när du skriver ditt anbud”.
– Jag hade nog inte räknat med så stort intresse. Över 300 personer har hört av sig och fått dokumentet skickat till sig sedan jag gick ut med det för drygt en månad sedan, säger Maria.
Har även upphandlare hört av sig?
– Ja, det är kul att jag fått så samstämmig respons från båda sidor. Att jag sätter fingret på saker som man kan ta till sig som anbudsgivare. Från upphandlare får jag också igenkännande kommentarer att det ofta brister i kvalitetssäkring av anbud som leder till onödiga missar.
Rent allmänt upplever Maria Hägnander att många företag har ett felaktigt synsätt på offentliga affärer.
– Ofta tar man lite för lätt på det – trots att det kan handla om ett avtal värt flera miljoner. Man är inte så noga med att skaffa sig kunskap om processen och tycker att det där med att skriva offert har jag väl alltid gjort. Men man behöver koppla bort mycket av strategin från affärer i privat sektor där man kan prata med kunden och bolla frågor på ett annat sätt.
Planering lyfter hon fram som grundläggande. Nummer ett av punkterna på Maria Hägnanders ”misstagslista” är att tiden inte nyttjas effektivt.
– Mitt råd där är att man tidigt har en strategi – Go eller No-Go. Bestämmer man sig för att delta i en upphandling så bör man komma igång så snabbt som möjligt och ge den affärsmöjligheten ordentligt med ”attention”.
Maria Hägnander är verksam som anbudsstrateg och rådgivare med bas i Lidköping. Tillsammans med Johan Svedberg driver hon Anbudspodden och sedan i slutet av förra året även utbildningsföretaget Public Bid Education 18000.
– Vi har utbildat för Mercell tidigare men sedan de lagt ner den verksamheten gör vi det i egen regi, säger hon.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer