
När Tobias Linder valde att flytta hem till Lycksele med familjen efter 12 år i Umeå sökte och fick han tjänsten som upphandlare i kommunen.
– Jag har jobbat med försäljning hela livet, men upphandling var helt nytt för mig. I grunden är jag gymnasieekonom och i början av min karriär arbetade jag med försäljning av GIS-tjänster (karttjänster), bland annat till offentlig sektor. Det är dock över 20 år sedan, och därefter tillbringade jag 12 år i finansbranschen, där jag ofta mötte den offentliga affären från leverantörens perspektiv. Det var så långt min erfarenhet av offentlig sektor sträckte sig innan jag började arbeta med upphandling, berättar Tobias Linder.
2019 anställdes han av Lycksele kommun, en liten kommun i Västerbottens inland med 12 000 invånare, och är ensam på upphandlingsavdelningen.
– Det bästa med mitt jobb är att jag får hålla på med allt möjligt. Det finns så klart utmaningar med det, men jag trivs med variationen – att få arbeta med allt från stora byggentreprenader och fordonsinköp till strategiska frågor, livsmedel, kontorsmaterial och medicinska hjälpmedel, säger han.
Mycket tid går åt till att skriva förfrågningsunderlag och svara på frågor kring inköp från verksamheterna. Det går också en hel del tid till möten både internt och externt. En gång i månaden medverkar Tobias i kommunens näringslivsfrukostar, där lokala företagare träffas och får information om vad som är på gång bland annat från kommunen. En stor satsning de senaste åren har varit att öka inköpen av lokalproducerat livsmedel.
– Vi har haft dialogmöten med lokala bönder för att förstå deras behov och informera dem om möjligheterna att leverera till oss. Idag köper vi in 35 ton lokalproducerat livsmedel som komplement till vårt standardgrossistavtal, berättar Tobias Linder.
Personlig fakta:
Ålder: 44 år
Familj: fru, 2barn och vovve
Intressen: Vistas i fjällen, padel
En av de största utmaningarna som kommunal upphandlare är att få verksamheterna att förstå allvaret med den offentliga affären – och se upphandling som ett verktyg istället för ett hinder.
– Jag ser det som att vi kan göra skillnad genom våra inköp. Livsmedelsinköpen är att lyckat exempel där vi möjliggjort för mindre entreprenörer att satsa och utveckla sina verksamheter tack vare att de kan leverera till offentlig verksamhet, säger han.
Nu har andra kommuner i området börjat höra av sig till Tobias för att höra hur kommunen har lyckats så bra med sina inköp av lokalproducerat livsmedel.
– Vi får också nya förfrågningar från bönder som vill vara med och leverera till oss. Det är e otroligt spännande resa att vara med på. Nästa steg i detta är att öka volymerna ytterligare – vilket är en utmaning i sig med tanke på vårt geografiska läge.
Ett av de mer udda inköpen som Tobias gjort under sina fem år på Lycksele kommun är två konstverk som ska pryda den nyanlagda strandpromenaden i Lycksele. Det hela grundar sig i en donation på tre miljoner kronor som kommunen fått av privatperson för att köpa in utsmyckningarna.
– Hur utvärderar man konst på ett objektivt sätt? Det var den första frågan jag ställde mig, berättar Tobias Linder.
Han tog hjälp av personer som jobbar med konst för att kvalitetssäkra förfrågningsunderlaget. Bland de 70 konstnärer som ansökt valdes fyra ut till steg 2, där de mot en ersättning på 70 000 kronor fick presentera ett skarpt förslag för kommunstyrelsen. Slutligen skrevs kontrakt med två konstnärer och till hösten ska konstverken stå klara.
– Man blir aldrig fullärd i det här jobbet, konstaterar Tobias Linder.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer