I ett pressmeddelande lyfter Region Skåne fram ett flertal åtgärder. Ett systematiskt arbete med stickprov, kontroller och uppföljning är en grund för arbetet.
Uppföljningen kan handla om dialoger med leverantörer, men även med fördjupade granskningar vid behov, betonar Region Skåne. Vid allvarligare avvikelser kan detta leda till beslut om vite och återkrav eller till hävning av avtal som exempelvis ramavtalet med Bravida.
– Vi är aktiva med våra kontroller och när det är något som inte stämmer agerar vi direkt. Våra leverantörer ska hålla hög standard och bidra till att Region Skåne kan nå sina mål, där vi alltid har invånarnas bästa för ögonen, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Region Skåne uppger att omkring 35 miljoner kronor krävts tillbaka från tre leverantörer under 2024 och att utredning pågår i flera fall.
Region Skåne inrättade en särskild funktion mot oegentligheter tidigare i år och ska nu börja använda AI, artificiell intelligens, för att snabbt fånga upp händelser som avviker från det normala och kunna analysera stora mängder data effektivt.
– Det här är bara början. Vi behöver göra nålsögat ännu mindre och fånga upp och stoppa oseriösa aktörer tidigare, redan innan vi skrivit avtal. Det handlar om att skärpa kraven på olika sätt så att de som inte har goda avsikter sållas ut ännu tidigare. Här har vi också ett fortsatt arbete att göra för att stärka samverkan med andra myndigheter, säger Pia Lundbom.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer