
Totala landade kostnaderna för inhyrning av läkare och sjuksköterskor på 5,9 miljarder kronor, en minskning med 35 procent jämfört med 2023. Det är också ett tydligt trendbrott efter många år av stadigt ökade kostnader.
Samtliga regioner minskade sina hyrkostnader och de tre storstadsregionerna – Stockholm, VGR och Skåne – klarar nu målet att hyrkostnaderna ska understiga två procent av de totala personalkostnaderna. Regionsnittet är 3,1 procent.
Kostnaderna för inhyrning av sjuksköterskor minskade med 51 procent och bland läkare var minskningen 23 procent.
På sjukhusnivå var minskningen 42 procent och i primärvården 26 procent.
Ett arbete med att minska beroendet av hyrpersonal har letts av SKR, Sveriges kommuner och regioner, som även koordinerat det ramavtal (”Stora hyr”) som samtliga regioner anslutit sig till med bland annat gemensam prissättning.
Enligt SKR har det lett till minskade kostnader.
− Genom ett gemensamt avtal får vi bättre kontroll på kvalitet, kostnader och hur hyrbemanning fördelas över landet. Det är en viktig pusselbit i det fortsatta arbetet för att minska beroendet av hyrbemanning, säger Ulrika Sundquist, regiondirektör vid Region Norrbotten.
Är det verkligen det nya avtalet som gjort att kostnaderna minskar eller är det bara så enkelt att de avropar mindre?
Hade även varit intressant om ni i artikeln fått med hur mycket vårdköerna ökat motsvarande period.
Är det verkligen det nya avtalet som gjort att kostnaderna minskar eller är det bara så enkelt att de avropar mindre?
Man vill minska hyrbemanning avseende läkare och sjuksköterskor. Samtidigt hyr man in en massa IT-konsulter, managementkonsulter och liknande.
Så vårdpersonal ska tvingas in i anställningar med dåliga villkor, men för andra personalkategorier är det fritt fram att arbeta som konsulter med möjlighet att själv styra över sitt schema och få en rimlig lön? Det känns ju lite antifeministiskt att kvinnligt dominerade branscher ska ha kuvad personal.