
Solen sken som ofta i Karlstad, och årets program erbjöd ett brett urval av aktuella och informativa föreläsningar samt spår. Trenderna som diskuterades kretsade kring beredskapsfrågor, välfärdsbrott, praxisutveckling och strategiska inköp. Med andra ord, ett omfattande spektrum av ämnen relaterade till offentlig upphandling presenterades och debatterades. Därtill fick vi ta del av inspirerande föreläsningar om AI, värdeskapande inköp och hur vi kan förbättra vårt minne.
Jag hade också förmånen att tala om revideringen av EU-direktiven och de riktlinjer som EU-kommissionen har föreslagit för detta arbete.
Det som jag tar med mig från årets konferens är bland annat insikten om den otroliga köparmakt som fanns samlad i Karlstad och hur olika omvärldsfaktorer påverkar den offentliga affären – kanske mer än någonsin. Under konferensen fick medlemmarna svara på flera digitala frågor, och den ekonomiska osäkerheten vi befinner oss i skapar givetvis stora utmaningar för stabila och trygga offentliga inköp. Från denna osäkerhet är steget inte långt till oro för andra typer av kriser, inklusive krig, som påverkar Sveriges beredskap. Dessutom måste vi hantera den snabba utvecklingen av AI och digitalisering, som sker i rasande takt.
Magnus Johansson
Utbildad jurist och kommer närmast från rollen som biträdande enhetschef inom upphandlingstillsyn på Konkurrensverket. Dessförinnan arbetade han på förvaltningsrätten i Stockholm.
Företräder Sverige i SME United, expertgruppen som ska förse EU-kommissionen med sakkunskap i arbetet med att utforma unionens politik för offentlig upphandling. Medverkar i Upphandlingsmyndighetens näringslivsråd, Allmänna reklamationsnämnders insynsråd, Statliga utredningen om nya konkurrensverktyg, NDM – Näringslivets delegation för marknadsrätt och skriver krönikor för Upphandling24.
Hur kommer AI att förändra den offentliga affären? Det blev tydligt när nästan 70 procent av konferensdeltagarna svarade på frågan om vad de tror kommer att påverka offentlig upphandling mest de kommande fem åren. AI kommer att revolutionera både beställar- och leverantörskollektivet och bidra till en mer effektiv, transparent och framför allt förenklad upphandlingsprocess. Personligen tycker jag att utvecklingen av AI är både fascinerande och skrämmande. När man tänker på hur snabbt teknologin utvecklas, känner man en viss oro för att den förändrar landskapet så mycket att vi kanske går vilse. Vad är sant och vad är falskt – gränserna suddas ut.
Någonstans tänker jag att det mänskliga förnuftet och kritiska tänkandet alltid kommer att gå före. Om ni frågar ni mig om fem år kan svaret vara annorlunda. Vad kan en hjärna sätta emot när AI kan samla miljoner kanske miljarder andra hjärnor?
En stor behållning från konferensen var också utbytet av goda exempel och spridningen av kunskap. Vi är inte bortskämda i Sverige med detta fenomen, särskilt inte när det gäller medierapportering om offentlig upphandling. Vi matas dagligen med nyheter om dikeskörning efter dikeskörning, och därför är det särskilt viktigt att bli påmind om att det faktiskt görs många bra upphandlingar också. Dessa kommer aldrig att synas på kvällstidningarnas löpsedlar, och det gör det extra viktigt för oss i branschen att vara en motvikt. Om vi vill öka konkurrensen och få fler leverantörer att upptäcka möjligheterna med offentlig upphandling är detta en central fråga.
Med en stark tillit till både beställare och leverantörer skapas bättre förutsättningar för framgångsrika affärer, samtidigt som kontrollmekanismerna fungerar som en säkerhetsventil för att se till att rätt leverantör är på rätt plats!
Text: Magnus Johansson, Företagarna
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer