Det är Göteborgs-Posten, GP, som avslöjat turerna kring sommarens EM i ridsport i Göteborg. Inför mästerskapet bjöd det kommunala bolaget Got Event in fyra företag att delta i upphandlingen av det underlag som tävlingarna skulle hållas på. Det skedde genom att 300 kilo skickades in för utvärdering. Då en av de inbjudna tackat nej och ett annat ansetts hålla för låg kvalitet återstod bara svenska Expåra och nederländska De Grondslag.
Expåra vinner upphandlingen värd cirka sex miljoner kronor. Konkurrenten De Grondslag begär överprövning med hänvisning till bristande dokumentation och kräver att upphandlingen ska görs om. I förvaltningsrättens utslag framgår att att inga avtal kopplade till upphandlingen av underlaget får tecknas.
Got Event svarar rätten med att mästerskapet riskerar att ställas in om domslutet står fast. Det gör det och rätten betecknar upphandlingen som en otillåten direktupphandling.
Efter överklagan till kammarrätten står beslutet fast att Got Event inte får teckna avtal. Det hindrar inte bolaget från att teckna avtal med Expåra. De Grondslag reagerar och vill att avtalet rivs upp, men det gör inte kammarrätten.
Förvaltningsrätten kommer nu med sin slutliga dom samtidigt som tävlingarna påbörjats. Rätten konstaterar att det rör sig om en otillåten direktupphandling, men ogiltigförklarar inte avtalet.
Bettan Andersson (V), styrelseordförande på Got Event, säger till GP att “alternativet hade varit att få ställa in ett EM. Då fick vi välja mellan två dåliga val. Då valde vi att vi ska ta det här beslutet utifrån att vi ville genomföra ett EM.”
Det är ett uttalande som får kritik från både kommunstyrelsens ordförande och ett av kommunalråden i Göteborg.
– Ingen står över lagen. Varken Göteborg eller Bettan Andersson eller någon annan. Det kan inte vara så att man väljer vad som gäller eller inte, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M) till GP.
Kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Hermansson (S) är upprörd:
– Det kom ju signaler om att det blev överklagat men upphandlingar blir alltid överklagade. Det är min erfarenhet. Det måste man ta höjd för och ha tid för det. Det borde kommunala bolag definitivt klara av, säger hon till GP.
Nu väntar ansökan om upphandlingsskadeavgift från Konkurrensverket och skadeståndsanspråk från De Grondslag. Kostnader som kan tära hårt på ett bolag som redan utfört en kontrollbalansräkning efter mästerskapet som gick back 62 miljoner kronor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer