Trygghetslarmen för äldre är dessvärre inte hundraprocentigt trygga. SVT Uppdrag granskning har i ett reportage satt fingret på att äldre trygghetslarm kan ha problem med att fungera i tillförlitligt i nya digitaliserade telenät.
Peter Svensk, Nordenchef på leverantören Caretech, ser en helt digitaliserad teknikkedja, från trygghetslarmet i hemmet till larmcentralen, som den enda framtidsäkra lösningen:
– Alla människor som är beroende av tekniken måste kunna lita på att larmen verkligen går fram, poängterar han.
Ida Engberg är projektansvarig för trygghetslarm vid SKL Kommentus Inköpscentral, SKI. Hon berättar att ett femtiotal kommuner har påbörjat utfasningen av ut den gamla analoga tekniken.
– Vi har krävt att samtliga ramavtalsleverantörer ska testa sina produkter, enskilt och mot varandra, i hela larmkedjan gentemot det nya protokollet SCAIP (Social Care Alarm Internet Protocol) för att förebygga kommunikationsproblem och för att upprätthålla en god konkurrenssituation vid inköp. Krav som nu samtliga leverantörer redovisat att man uppfyller.
Hon säger att det finns fungerande digitala trygghetslarm som är upphandlade och i drift:
– Det krävs dock att man tar ett helhetsgrepp för alla delar i trygghetskedjan när man byter teknik på det här sättet. Man kan inte lappa och laga utan man måste se till att hela kedjan är digital.
På längre sikt kan ett teknikskifte också bana vägen för fler trygghetstjänster. Det är inte minst viktigt i en framtid då antalet äldre i Sverige blir många fler.
Cirka 200 000 människor landet runt har idag trygghetslarm.
Tryggheten på väg att bli digital
Landets kommuner står inför ett stort teknikskifte när de analoga trygghetslarmen ska bytas ut mot digitala. Ett femtiotal kommuner har påbörjat utfasningen av de analoga larmen med hjälp av SKI:s ramavtal.
| 2014-01-29
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer