Andelen inkomna mål i förvaltningsrätterna ökade med 5 procent under 2022, enligt Sveriges domstolars årsredovisning. Motsvarande ökning i kammarrätterna låg på 15 procent.
– Det tror jag hänger samman med att fler leverantörer förlorar i förvaltningsrätten och därför överklagar vidare, säger Anna Ulfsdotter, som driver advokatbyrån Ulfsdotter Law och länge bevakat utvecklingen för överprövningsmål.
Hon har bearbetat domstolsstatistik som visar en tydlig utveckling mot att allt färre prövningstillstånd beviljas av kammarrätterna för LOU-mål.
Anna Ulfsdotter uppger att det handlar om en minskning från ett snitt på omkring 25 procent åren 2017-2020 till runt 17 procent 2021 och ifjol 15,9 procent.
– Intressant i detta sammanhang är att andelen beviljade prövningstillstånd skiljer sig kraftigt åt mellan de fyra kammarrätterna. Kammarrätten i Göteborg meddelade prövningstillstånd i 9,5 % av målen medan Kammarrätten i Jönköping meddelande prövningstillstånd i 29,9 % av målen.
– Det är en mycket stor variation, som jag har svårt att se någon förklaring till, säger Anna Ulfsdotter.
För förvaltningsrätterna har Anna Ulfsdotter noterat att Förvaltningsrätten i Malmö hade flest LOU-mål under första tio månaderna 2022, följt av Göteborg, Stockholm och Växjö.
Hon ser ökningen av inkomna mål på 5 procent i förvaltningsrätterna som marginell i ljuset av den stora minskningen med 30 procent mellan 2020 och 2021.
– Vi är fortfarande en bit ifrån tidigare nivåer. I en internationell jämförelse ligger vi fortfarande högt så kanske är det på den här nivån som vi kommer att ligga i framtiden.
Anna Ulfsdotter menar att lågkonjunkturen påverkar leverantörers intresse för att ansöka om överprövning utifrån att de offentliga kontrakten blir mer värda i sämre tider.
Samtidigt ser hon en utveckling av praxis med större krav på leverantörerna – framför allt genom HFD 2022 ref. 4 I och II – som kan ge en avhållande effekt.
– Tydliga avgöranden från de högre domstolarna leder dels till bättre upphandlingar, dels till minskat antal överprövningar.
– Det bästa sättet att undvika överprövningar är dock att som upphandlande myndighet bjuda in till dialog i så tidigt stadium som möjligt. Upphandlingsdokument på remiss, RFI, är mycket bra och jag hoppas att de upphandlande myndigheterna fortsätter att genomföra sådana. Jag hoppas också på att leverantörerna fortsätter att lägga tid på att lämna bra svar. De bästa upphandlingarna skapas tillsammans, säger Anna Ulfsdotter.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer