Den finska regeringen vill effektivisera miljöaspekterna, kvaliteten och ansvarsfullheten vid offentlig upphandling. En proposition lämnades till riksdagen den 25 augusti.
– Ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet kan i fortsättningen beaktas i högre grad vid offentlig upphandling. Vi betonar ansvarsfullhet och kvalitet, säger arbetsminister Tuula Haatainen.
Regeringen föreslår bland annat att grova miljöbrott läggs till som grunder för uteslutning av anbudssökande, anbudsgivare och underleverantörer. Den upphandlande myndigheten ska kunna utesluta ett företag som själv eller den underleverantör som den anlitar har gjort sig skyldig till sådana brott.
Redan i dag kan företag uteslutas på grund av arbetsrättsliga brott.
Upphandlande myndigheter föreslås också få tydligare rättigheter att få information om de grunder på vilka företag kan uteslutas från offentlig upphandling. Konkurrens- och konsumentverkets möjligheter att övervaka upphandlingarna ska förbättras.
Regeringen förslår också en större skyldighet för upphandlande myndigheter att motivera hur kvaliteten har beaktats vid upphandlingen.
Dessutom ska upphandlingsannonser kunna publiceras samtidigt på flera olika språk.
De föreslagna ändringarna gäller både nationella upphandlingar och upphandlingar som överstiger EU-tröskelvärdena.
Volymen för offentliga upphandlingar i Finland är cirka 47 miljarder euro per år (497 miljarder kronor).
Ändringarna förslås träda i kraft 2023.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer