Kammarkollegiet har fattat tilldelningsbeslut i ramavtalsupphandlingen Kommunikation som tjänst. Det är de fyra företagen TDC, Tele2, Telenor och TeliaSonera som nu kommer att teckna avtal med myndigheten, så snart de obligatoriska 10 dagarna för eventuella överprövningar har passerat.
– Vi måste ju vänta på 10-dagarsfristen, så vi räknar med att kunna skriva avtal i mitten av mars, säger Inger Höglund, projektledare och ansvarig för upphandlingen på Kammarkollegiet.
Tidigare har Kammarkollegiet och dåvarande ansvarig myndighet Verva haft ramavtal med TDC och TeliaSonera. Genom den nya upphandlingen har två nya leverantörer, Tele2 och Telenor, tillkommit.
– Det ökar konkurrensen på marknaden, vilket vi tycker är bra, säger Inger Höglund.
Martin Cullberg, som är ansvarig för företagsmarknaden på Tele2, är glad åt beslutet.
– Kammarkollegiets beslut är ytterligare en bekräftelse på vår fortsatta framgång inom den offentliga sektorn. Att vi nu får möjlighet att tillhandahålla moderna kommunikationstjänster till Sveriges kommuner, landsting och myndigheter visar inte bara på konkurrenskraften i vårt erbjudande utan också den höga kvaliteten i våra tjänster. Dessutom ser vi att vi har en av de mest heltäckande lösningarna på marknaden, säger Martin Cullberg.
Även Mats Lundquist, affärsområdeschef Företag på Telenor, är nöjd med Kammarkollegiets val av leverantörer.
– Detta är en verklig milstolpe för Telenor i Sverige. Ramavtalet innebär inte bara att vi får möjlighet att leverera moderna kommunikationslösningar till kommuner, landsting och myndigheter i hela Sverige, utan är också en tydlig kvalitetsstämpel på våra tjänster och våra nät. Nu kan vi på allvar ta upp kampen mot TeliaSonera inom offentlig sektor, säger Mats Lundquist.
Den här gången har Kammarkollegiet upphandlat en helhetslösning för kommunikationstjänster, som syftar till att göra det så enkelt som möjligt för förvaltningen.
– I princip ska man kunna avropa tjänster som ”två hål i väggen”. Som användare erbjuds du en paketlösning för fast och mobil kommunikation, via tal, bild och data, säger Inger Höglund på Kammarkollegiet.
Leverantören äger och underhåller den tekniska plattformen bakom tekniken. Den administrerar, följer upp och erbjuder dessutom statistik kring tjänsterna. I ramavtalen erbjuds förvaltningen också kundtjänst, användarsupport och utbildning.
– Ramavtalen är avsedda för samtliga statliga myndigheter. Det gäller även de kommuner och landsting som har ansökt om fullmakt hos oss på Kammarkollegiet, säger Inger Höglund.
Avtalen gäller i tre år och kan förlängas ytterligare ett år. Det beräknade värdet uppskattas till cirka 500 miljoner kronor över en treårsperiod.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer