Det är första gången som lagstiftningen prövas och där tingsrätten nu slår fast i mål B 6301-21 rättigheten som anställd att lämna uppgifter till media och då även för upphandlad verksamhet som bedrivs i ett privat företag.
I det aktuella fallet var vårdbiträdet Stine Christophersen kritisk mot hur Attendo drev verksamheten på ett boende i Stockholm under pandemin.
Hon kallades in till företagets huvudkontor och straffades med en skriftlig erinran i strid med lagstiftningen.
– En central fråga har varit om erinran utgjorde en så kallad disciplinåtgärd i lagens mening, vilket krävs för straffbarhet. Tingsrätten har bedömt att erinran innebar en disciplinåtgärd för vårdbiträdets uppgifter i media, säger rättens ordförande lagmannen Anders Dereborg.
Två av de åtalade cheferna döms till 80 dagsböter vardera, en tredje åtalad frias eftersom hon inte anses ha varit tillräcklig delaktig i processen.
Tingsrätten har däremot avslagit yrkandet om skadeståndskrav mot de åtalade. Rätten anser visserligen att Stine Christophersen utsatts för en sådan kränkning som borde ge skadestånd, men att det krockar med skadeståndslagens bestämmelser om att det krävs synnerliga skäl för övertramp som sker i tjänsten.
– Enligt lagen krävs väldigt mycket för att arbetstagare ska bli personligen skadeståndsskyldiga för sådant de gör i tjänsten. I detta fall finns skäl som talar både för och mot personligt skadeståndsansvar, men tingsrätten har gjort den sammantagna bedömningen att det inte finns synnerliga skäl för sådant ansvar, säger Anders Dereborg.
I ett SvT-inslag utvecklar han rättens resonemang och Stine Christophersen ger också sin syn på domen.
– Jag är två tredjedelar nöjd – det är två av tre som är dömda, säger hon till SvT.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer