Det framkom i en interpellationsdebatt om offentlig upphandling i riksdagen igår kväll.
Socialdemokraterna hade initierat debatten med fokus på upphandlingsregelverket och perspektivet att förhindra arbetsplatsolyckor.
Gunilla Carlsson, Socialdemokraterna, beklagade att den så kallade leverantörskontrollutredningen valt att inte gå vidare med att begränsa antalet underleverantörsled.
– Tyvärr valde utredningen att inte presentera några förslag, vilket jag tycker är olyckligt. Detsamma gäller uppdraget om förslag på arbetsrättsliga villkor för att komma till rätta med arbetslivskriminaliteten.
– Vi socialdemokrater lyfter fram att vi anser att underleverantörskedjorna bör begränsas. Vi vill också se att man tillsätter en utredning för att just titta på det, sade Gunilla Carlsson.
Men någon ny utredning är inte aktuell, enligt Erik Slottner.
Han pekade på att leverantörskontrollsutredningen varit tydlig med att en begränsning skulle gå emot EU-rätten och att en stor majoritet av resmissinstanserna instämt – med undantag för främst LO.
– Det är klart att vi kan tillsätta en ny utredning; om man inte gillar svaret en utredning kommer med kan man tillsätta en ny i hopp om att en ny utredare ska komma fram till något annat. Men frågan har alltså just utretts, och med gällande EU-rätt är inte detta möjligt, sade Erik Slottner.
Socialdemokraterna krävde en tidtabell för leverantörskontrollutredningens förslag om samordnad registerkontroll i Bolagsverkets regi.
Erik Slottner kunde inte ge någon sådan utan hänvisade till pågående beredning i regeringskansliet. Både regeringen och oppositionen är dock överens om nyttan med att införa registerkontroll.
Socialdemokraterna stämplade regeringspolitiken som en del av en större passivitet i arbetsmiljöfrågor och pekade på norsk lagstiftning som begränsar antalet underleverantörer
– Någonting måste ju ske, för det här är ett jättestort problem. Många branscher, och inte bara byggbranschen utan också andra, lyfter fram problemet med underleverantörskedjorna, ansåg Gunilla Carlsson.
Men Erik Slottner menade att mycket kan göras med nuvarande lagstiftning för att mota undan oseriösa och kriminella aktörer.
– Vare sig det handlar om uteslutning, underleverantörsled eller kontroll sätter inte upphandlingsreglerna upp några hinder. Det som behöver bli bättre i många fall är hur upphandlande organisationer använder möjligheterna och att det sker en adekvat uppföljning av de offentliga kontrakten, sade Erik Slottner.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer