Kommunerna i Stockholms län har så usla rutiner för uppföljning och kontroll att de bidrar till oseriös företagsamhet. Det menar LO-distriktet som undersökt hur Stockholmskommunerna kontrollerar sina leverantörer.
Hälften av kommunerna i undersökningen (pdf) gör löpande kontroller av att alla huvudleverantörer följer lagar och regler. Bara en fjärdedel bevakar sina underleverantörer. Sju av tio uppger att de inte har någon rutin för att hantera anbud som är väsentligt lägre än övriga.
K-G Westlund, ombudsman vid LO-distriktet i Stockholms län, noterar att mycket lite har hänt sedan den förra undersökningen i fjol. Då konstaterades att de flesta kommuner behövde skärpa sig:
– Anmärkningsvärt eftersom leverantörsbevakning idag kan köpas för ett lågt pris.
LO poängterar att det inte räcker att kontrollera ett företag i samband med att ett avtal tecknas. Detta är ingen garanti för att leverantören två år senare följer gällande regler.
– Kontroll måste ske löpande för att vara effektiv.
Nästan sju av tio kommuner uppger att de skulle behöva mer resurser för att kunna genomföra bättre kontroller. Två av tio vill dessutom se större intresse från kommunens politiker.
Distriktet har med anledning av denna dystra bild tagit fram ett fempunktsprogram med åtgärdsförslag. Första punkten i det programmet är att kommunerna upprättar en skriftlig rutin för kontroll och inför löpande bevakning på alla leverantörer.
Vidare anser man att lagen bör ändras så att huvudentreprenör åläggs ansvar för att underentreprenörer följer överenskomna avtalsvillkor samt betalar skatter och avgifter. 4. Skatteverket bör ges rätt att på eget initiativ genomföra riktade och oanmälda kontroller hos företag.
Kommunerna bör ställa krav på kollektivavtal vid upphandling och inköp. På nationell nivå måste arbetet med att stävja den ekonomiska brottsligheten förstärkas och ges utökade resurser.
Enkäten skickades ut till länets 26 kommuner, varav 23 valde att delta i undersökningen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer