De vinster som skol- och vårdentreprenörer gör hör till budgetförhandlingarnas verkliga knäckfrågor. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nu kommit överens med Vänsterpartiet om en linje i frågan.
Överenskommelsen, som öppnar för att vänstern ska kunna stötta den rödgröna budgeten, går ut på välfärd utan vinstintresse. Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet är nöjd:
– Vi är överens om att skattemedel ska användas till just den verksamhet de är avsedda för och att överskott som huvudregel ska återinvesteras i verksamheten.
Regeringen utlovar en proposition om vinster i välfärden år 2016. Den utredning som nu tillsätts för att förbereda detta kommer att bland annat överväga nya bolagsformer i välfärden, vinstuteslutande syftesparagrafer i bolagsordningen, bemanningskrav och tillståndsprövning.
De rödgröna är överens om att inte göra LOV obligatoriskt. I avvaktan på ny lagstiftning ska de kommuner och landsting som tillämpar LOV kunna begränsa antalet utförare och pröva avtalen regelbundet. Kommuner och landsting ska kunna avgöra om upphandlingar och valfrihetssystem ska riktas till enbart icke-kommersiella aktörer.
Partierna öppnar även för krav på kollektivavtal eller motsvarande vid offentlig upphandling av tjänster. Offentlighetsprincip och meddelarskydd ska gälla även i den privat utförda välfärden.
Enligt statsminister Stefan Löfven ska välfärden inte vara en marknad:
– Med denna överenskommelse stoppar vi vinstjakten i välfärden och säkerställer en högre kvalitet i skolan, vården och omsorgen.
Upphandlad välfärd – ska utredas
De båda regeringspartierna är överens med vänstern om upphandlad välfärd utan vinstintresse där LOV inte är något tvång. Fast detaljerna ska utredas och ny lagstiftning väntas dröja flera år.
| 2014-10-06
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer