2014 tog social- och äldrenämnden i Nacka beslut om att kommunen ska bli en e-hemtjänstkommun.
Det nya avtalet ger äldre som bor hemma möjlighet att få digital tillsyn, digitala påminnelsehjälpmedel och mobila trygghetslarm. En person som har tillsyn exempelvis tre gånger under en natt, kan välja att två av de tillfällena utförs digitalt och ett på traditionellt vis. Digitala påminnelsehjälpmedel kan påminna om medicinering och varna om att en spisplatta är på eller att ytterdörren lämnats öppen. Mobila trygghetslarm ger möjlighet att bära larmet med sig. Vid behov kan den äldre larma och få direktkontakt med natt- och larmpatrull som åker dit och hjälper till.
Nacka kommun har i upphandlingen utgått från Socialstyrelsen definition av välfärdsteknik. ”Digital teknik som syftar till att bibehålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet för en person som har eller löper förhöjd risk att få en funktionsnedsättning”.
I inbjudan till anbudsgivning (pdf) skrev Nacka kommun att de “kommer att upphandla välfärdstekniktjänster för personer boende i ordinärt boende. Kommunen börjar införandet med välfärdstekniktjänster för äldre i ordinärt boende. Kommunen har valt att upphandla välfärdsteknik som tjänst”.
Tre tjänster fanns med i upphandlingen:
- Digital fjärrtillsyn som möjliggör trygghetsbevarande tjänst i form av avvikelsemonitorering
- Digitala larm med positioneringsfunktion och trygghetszon som tillåter tvåvägskommunikation samt
- Kognitivt hjälpmedel i form av digitalt påminnelsesystem i och utanför hemmet (där personen befinner sig).
När leverantörerna besvarade upphandlingsdokumenten så fick de bland annat beskriva hur de skulle lösa (pdf) fem (pdf) fiktiva (pdf) användarfall (pdf) som (pdf) byggde på olika situationer som kan komma att uppstå under avtalstiden. Anbuden utvärderades utifrån användarfallen av en tvärfunktionell referensgrupp.
På det sätt som funktionerna var utformade så fanns det inget företag som ensamt kunde leverera allt, utan företagen var tvungna att samarbeta. Det vinnande anbudet lämnades av Tieto som tillsammans med ett antal underleverantörer bildade en ny samverkansform.
– Vi valde att samla ett antal leverantörer för dialog och workshop kring vilken teknik som finns tillgänglig i dag och vilka behov vi ser för våra äldre framöver. När anbudstiden gått ut kunde vi konstatera att vi fått in 12 anbud – på en marknad som fram till dess inte hade existerat, säger Sebastian Nordgren, chef för inköpsenheten i Nacka kommun.
I avtalet med Tieto är att man utgått från de funktioner och tjänster som behöver upphandlas istället för specifika produkter. Innan upphandlingsförfarandet inleddes fanns ingen leverantör som kunde leverera den helhet som kommunen efterfrågade.
– Vi vill ge äldre en trygg och säker tillvaro där de själva har kontroll över de tjänster de behöver. Avtalet innebär att vi får tillgång till modern välfärdsteknik samtidigt som individen och dess anhöriga får den flexibilitet de önskar och stora valmöjligheter, säger Anne-Lie Söderlund, socialdirektör i Nacka kommun.
Tjänsterna kommer att finnas tillgängliga från och med hösten 2017. Avtalet med Tieto gäller i två år med möjlighet till förlängning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer