Upphandlingsutredningens arbete är i full gång. Det första dialogmötet hölls i Umeå den 28 februari och den 9 mars var det Stockholms tur. Upphandling24 var på plats på Sheraton Hotel där 50 upphandlare deltog i ett rundabordssamtal om hur upphandlingslagen ska förändras.
Dagen började med att upphandlingsutredningens representanter, Åsa Edman, Helena Henriksson, Sofia Lundberg och Anders Wijkman gav en sammanfattning av regeringsuppdraget.
Syftet med utredningen är att se om lagen möjliggör för upphandlarna att göra bra affärer genom att ta till vara på konkurrensen. Samtidigt ska upphandlingen bidra till att förbättra miljön, ta sociala och etiska hänsyn samt se till att små och medelstora företag kan slåss om affärerna. Dessutom ska utredarna se över systemet för insamling av upphandlingsstatistik.
Upphandling24 satt med vid ett av borden och lyssnade. Det var ett ivrigt åsiktsutbyte mellan deltagarna Björn Isaksson, Jönköpings kommun, Per Jonsson, Västerås stad, Camilla Berg, Stockholms universitet, Ingrid E Ström, Tillväxtföretaget, Lill Sandberg, Sollentuna kommun, och Skatteverkets upphandlingsexpert Susan Sahlin.
Gruppdeltagarna anser att mycket måste förändras i lagen för att bra affärer ska kunna genomföras.
– Vi vill kunna göra bra affärer. Vi vill ha mindre juridik, säger Jönköpings upphandlingschef Björn Isaksson.
Konkurrenspräglad dialog och förhandlat förfarande får endast göras vid undantagsfall, men gruppdeltagarna efterlyser dialogmöjligheter i upphandlingens slutskede.
– Vi ska tillvarata konkurrensen i början men det är i slutfasen som vi behöver föra dialog. Vi tvingas göra affärer på ett sätt som den privata sektorn aldrig skulle göra. Man kan undra varför det som är en självklarhet i den privata sektorn är förbjudet i den offentliga, säger Sollentunas upphandlingschef Lill Sandberg.
Hela inköpsprocessen i offentlig upphandling är stelbent. Det ständiga hotet om överprövning gör att alltfler upphandlare väljer att genomföra en samordnad upphandling och därmed blir det svårt för små och medelstora företag att lämna anbud.
Gruppmedlemmarna tycker också att domstolarna tar alldeles för lång tid på sig och att något måste göras för att stoppa okynnesöverprövningar. Att upphandlare upplever överprövningar som ett jätteproblem har fått Anders Wijkman att reagera.
– Långa väntetider på dom är ett stort problem. Vi får titta på hur grannländerna Norge och Danmark hanterar överprövningsärenden via nämnd samt om någon form av avgift ska införas för att stoppa okynnesöverprövningar.
Anders Wijkman gick runt mellan alla sju borden och lyssnade. Han antecknade så att pennan glödde och till Upphandling24 sammanfattar han förmiddagen:
– Många upphandlare anser att lagen är leverantörsvänlig men inte upphandlarvänlig. Upphandlare upplever att de sitter med en tvångsjacka och tar hellre det säkra före det osäkra för att affären ska gå i lås. Det har även förts diskussioner om att upphandlarnas status är låg i förhållande till det ansvar som vilar på deras axlar, säger Anders Wijkman.
Anders Wijkman ser det som en stor fördel att han är nybörjare inom offentlig upphandling.
– Jag går in med det här med öppna ögon – inte färdiga svar. Redan nu förstår jag att det finns stort utrymme för att förbättra offentliga upphandlingar.
På eftermiddagen träffade upphandlingsutredningen leverantörerna.
Därefter blir det dialogmöten i tur och ordning i Jönköping, Östersund, Göteborg och slutligen i Malmö den 29 mars.
Upphandlingsutredningen ska redovisa uppdraget senast den 28 juni 2012.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer