Regeringen beslutade den 25 juni 2015 att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdrag att lämna förslag till en sammanhållen politik för långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder.
Förutom riksdagsledamöter från alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har ett flertal experter även ingått i landsbygdskommittén. Chefsekonomen Bo Andersson, Mikael Jardbrink, planeringsarkitekt på Boverket, nationalekonomiska analytikern Rebecca Källström, näringspolitiska experten Sofia Lindblad, professor Charlotta Mellander och professor Annika Nordin har ingått.
I sitt slutbetänkande “För Sveriges landsbygder – en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd” (pdf) lägger kommittén fram 75 förslag.
Flera av förslagen rör upphandlingar. Kommittén föreslår att regeringen omgående anslår 300 miljoner årligen för att inleda innovationsupphandlingar för att fullborda bredbandsutbyggnaden. Kommittén anser att Post- och telestyrelsen ska kunna fördela medel via länsstyrelserna till bredbandsutbyggnaden. Inom ramen för anslaget ska Post- och telestyrelsen även ha möjlighet att upphandla bredband till hushåll och företag som saknar uppkoppling.
Kommittén föreslår också att Post- och telestyrelsen tar fram nationella riktlinjer för upphandlingarna. Riktlinjerna kan exempelvis behandla krav om att den som vinner upphandlingen för den avtalade tidsperioden ska äga och sköta driften av nätet, krav om en väl definierad avtalsperiod, krav om öppet och operatörsneutralt nät under och efter avtalsperioden oavsett ägare, samt överlåtelseprocedurer efter avtalets utgång för att säkra långsiktig driftsäkerhet och underhåll.
Vidare föreslås att den svenska livsmedelsstrategin ska ha som mål att öka den svenska livsmedelsproduktionen. “Ett led i att nå ett sådant mål är att offentlig upphandling ska innehålla krav som motsvarar våra svenska miljökrav och regler för djurskydd”, skriver kommittén.
Enligt kommittén är offentlig konsumtion också ett sätt som kan påskynda en mer konkurrenskraftig produktion i de gröna och blå näringarna. “Redan i dag har Upphandlingsmyndigheten ett uppdrag att stärka kompetensen hos upphandlande myndigheter, enheter och leverantörer gällande strategisk upphandling av livsmedel och måltidstjänster. Det uppdraget är enligt kommitténs uppfattning ett viktigt steg. Vi vill emellertid ta ett ytterligare steg genom att föreslå att offentlig upphandling, exempelvis av livsmedel, ska innehålla krav som mot- svarar våra svenska miljökrav och regler för djurskydd.”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer