När allmänna motionstiden löpte ut igår hade 3655 motioner lämnats in, en ökning med tio procent jämfört med 2019.
Omkring 150 av dessa täcker helt eller delvis upphandlingsfrågor och med en tydlig ideologisk tonvikt där många av Miljöpartiets motioner berör klimatfrågor och cirkulär ekonomi med koppling till offentlig upphandling och där flertalet socialdemokratiska initiativ gäller arbetsrätt och arbetsmiljö.
Magnus Manhammar, Socialdemokraterna, vill i en motion se skärpningar för hållbarhetskrav och med inriktningen att tydliga sådana med både miljömässig och social inriktning måste vara en del av all offentlig upphandling.
Anders Österberg, S, vill se en hårdare linje mot orimligt låga priser i upphandlingar och med ett uppdrag för Upphandlingsmyndigheten att säkerställa att lagstiftningen följs.
Hanna Westerén, S, vill se en beredskap för att företag som fått försämrad ekonomi under pandemin inte ska stängas ute från upphandlingar och med ett särskilt uppdrag till Upphandlingsmyndigheten att bevaka problematiken.
En motion från Denis Begic, S, tar upp problem med överprövningar och lyfter skadeståndskrav mot den som lämnar in ”uppenbart oskäliga överklaganden” som en möjlighet.
Rickard Nordin, Centerpartiet, vill att offentlig upphandling ”småföretagssäkras” genom krav på att utforma mindre omfattande upphandlingar som gör det möjligt för småföretag att konkurrera.
Liberalernas Lina Nordquist – sjukvårdspolitisk talesperson för partiet – skriver att det ”verkar otroligt att patienter blir friskare av offentlig upphandling i dess nuvarande form”.
Hon vill se specialregler för hälso- och sjukvården som betonar patientintresset med ökade möjligheter att förlänga avtal om överprövningar drar ut på tiden samt större möjligheter att direktupphandla varor och tjänster.
I morgon: oppositionspartiernas upphandlingsmotioner.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer