I Kungliga bibliotekets samlingar finns 146 000 grammofonskivor. Att manuellt digitalisera alla dessa 78-varvare, lack- och vinylskivor skulle ta mer än 20 år. Därför går KB nu ut i en förkommersiell innovationsupphandling
– Vårt önskvärda slutmål är ett automatiserat system för överföring och digitalisering av analoga skivinspelningar snabbare än realtid och till bästa möjliga ljudkvalitet, berättar Stig L. Molneryd, projektledare vid avdelningen digitala samlingar.
Ett sådant system är inte bara intressant för Kungliga biblioteket. Det skulle innebära nya möjligheter för kulturinstitutioner och mediebolag världen över att digitalisera och bevara sina grammofonarkiv.
Finns inga färdiga system och produkter att upphandla?
– Vi har inventerat marknaden och kan konstatera att denna typ av lösningar inte finns.
Upphandlingen är uppdelad i flera faser. KB och Vinnova erbjuder ett utvecklingsbidrag på 60 000 kronor till vardera upp till fem företag som kvalificerar sig till fas ett.
De företag som genomför fas ett och tar fram bra förslag på tekniska lösningar går vidare till fas två. Där ges utvalda företag möjlighet att ta fram innovationsprototyper.
– När tekniken visar sig fungera efter de krav vi önskar kommer det att ske en ny upphandling för produktion av en kommersiell produkt.
Räknar ni med att de fem utvecklingsbidragen kommer att gå åt?
– Vi hoppas det, även om det är en begränsad grupp av företag som arbetar med dessa förmodat optiska lösningar. Inbjudningar har även skickats till ett antal institutioner på universitet och högskolor.
Inlämnade innovationsförslag ska vara KB tillhanda senast den 8 september.
Upphandling ska rädda kulturarv
Att manuellt digitalisera Kungliga bibliotekets 146 000 grammofonskivor skulle ta 20 år. I en innovationsupphandling eftersöks nu efter en "automatisk digitaliseringsmaskin" för att göra jobbet på kortare tid.
| 2014-05-30
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer