Den statliga närvaron har stor betydelse för de lokala arbetsmarknaderna och för regioners utveckling. Det slår riksdagsmannen Per Åsling fast i en interpellation, där kärnfrågan är varför den fristående upphandlingsstödmyndigheten ska lokaliseras till Stockholm, riktad till statsrådet Ardalan Shekarabi.
Per Åsling har reagerat på att regeringen redan i budgetpropositionen, till synes utan att på djupet ha analyserat frågan, beslutat att det nya Upphandlingsstödet ska lokaliseras till huvudstaden.
Frågan till civilministern är därför given:
– Varför väljer statsrådet och regeringen att lokalisera ännu en myndighet till huvudstaden utan att väga in de fördelar som en lokalisering på annan ort skulle ge ur såväl ett kostnadsmässigt och ett verksamhetsmässigt som ett tillväxtpolitiskt perspektiv?
Enligt den jämtländske riksdagsmannen bör nya myndigheter regelmässigt placeras utanför Stockholmsområdet. För verksamheter som nu är lokaliserade till Stockholm bör den geografiska placeringen prövas löpande.
Han konstaterar att erfarenheterna av statliga myndigheter som placerats i exempelvis Östersund goda:
– Lokaliseringen har blivit så positiv att dessa myndigheter placerat långt fler av sina anställda i de nya orterna än vad statsmakterna ursprungligen krävde av dem.
Tanken att förlägga stödmyndigheten till Stockholm fördes fram även av Upphandlingsstödsutredningen. Där konstateras att ”annan lokalisering skulle medföra stora personalavgångar samt omfattande och långvariga verksamhetsstörningar”.
Ardalan Shekarabi har fram till den 1 december på sig att formulera ett svar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer