Ägarprövningsutredningen, som idag överlämnar sitt betänkande SOU 2015:7 till civilminister Ardalan Shekarabi, föreslår skärpningar i kraven på privata aktörer i välfärden. De nya kraven kan komplicera anbudsgivning vid offentliga upphandlingar.
Enligt den särskilda utredaren Cristina Eriksson Stephanson har det funnits en betydande dynamik i välfärdssektorns utveckling. Marknaden har relativt snabbt öppnats upp för privata utförare.
Avregleringen har präglats av en viss aningslöshet. Bedömningen är att inträdeskraven för de nya privata aktörerna har varit låga.
– Vi behöver införa ytterligare krav på de aktörer som vill verka inom sektorn, säger hon.
Brukare, elever och andra medborgare bör kunna utgå i från att aktörer inom välfärdssektorn har goda förutsättningar och förmåga att bedriva verksamheten. Utredningen föreslår att insikt, erfarenhet och lämplighet samt ekonomiska förutsättningar för en långsiktig verksamhet bör krävas av huvudmän för fristående skolor och förskolor samt av privata utförare av socialtjänst.
– Att tjänsterna finansieras med offentliga medel innebär också att det finns en förväntan om att medlen ska användas för avsedda ändamål.
Dessutom föreslås krav på att tillstånd ska införas för verksamhet inom hemtjänsten samt för sådana boenden och hem som idag är undantagna från tillståndsplikt. Det poängteras att kraven ska gälla även efter det att tillstånd eller godkännande beviljats – och att uppföljning ska ske i myndigheternas tillsyn.
Marknaden är inte liten. Enligt Doublecheck tillhandahåller 251 leverantörer tjänster enbart kring vård och omsorg i särskilda boendeformer för äldre personer för 11,7 miljarder kronor. Siffran avser år 2013.
Upphandlingsvinnare måste ha erfarenhet och resurser
Det kan bli mer komplicerat att delta i offentliga upphandlingar inom välfärdssektorn framöver. Ägarprövningsutredningsutredaren Cristina Eriksson Stephanson föreslår bland annat krav på tillstånd inom hemtjänsten.
| 2015-02-11
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer