– Vi har lagt ett väldigt konkurrenskraftigt bud. Jag blev faktiskt väldigt förvånad när jag såg att den aktuella konkurrenten låg 30 procent under det. Det är nivåer som jag aldrig stött på tidigare på marknaden, säger Textiliakoncernens vd Fredrik Lagerkvist till SVT Västernorrland.
Det två företagen dominerar sedan tidigare marknaden i norra Sverige. Berendsen har i dag motsvarande avtal med Gävleborg och Jämtland, Textilia med Västerbotten och Norrbotten.
Enligt Region Västernorrland uppfyllde båda anbudsgivarna kraven gällande produkter, tjänstens utförande, leverans och miljö.
Avgörande blev i stället den ekonomiska delen med en skillnad på sju miljoner kronor per år.
Avtalet gäller från den 1 januari 2019. Det är fyraårigt med möjlighet till förlängning i två år.
Region Västernorrland ber nästan om ursäkt för beslutet på sin webbplats. Textilia har sin verksamhet i länet och hela arbetsplatsen med 100 anställda hotas eftersom det nuvarande avtalet med regionen står för ungefär 40 procent av verksamheten.
– Vi måste som myndighet följa Lagen om offentlig upphandling, vilket innebär att alla leverantörer ska behandlas på ett likvärdigt och icke diskriminerande sätt. Jag har dock självklart stor förståelse för att det här beslutet kan väcka en del oro hos den nuvarande leverantören och dess medarbetare i Långsele, säger Lars Halén, ekonomidirektör vid Region Västernorrland.
Han kallar upphandlingsarbetet gediget med ett förfrågningsunderlaget som annonserades i januari efter arbete under hösten 2017 i en upphandlingsgrupp med särskilt fokus att se över bland annat miljökrav, leveranssäkerhet och hantering av svinn.
Fredrik Lagerkvist säger till SVT Västernorrland att Textilia nu kommer att nagelfara beslutsunderlaget för att säkerställa att inga misstag eller felaktigheter begåtts.
– När det blir en sådan här situation där många av våra anställdas arbetstillfällen står på spel så kämpar vi in i det sista och gör vad vi kan för att försöka säkra avtalet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer