Regeringens nya inriktning är att utlokalisera avgränsade delar av myndigheter, inte hela myndigheter. För Härnösands del handlar det i förslaget om totalt ett 80-tal jobb inom Skolverket, Socialstyrelsen, Skatteverket, Sida och Kammarkollegiet.
Förslaget kan ses som kompensation för en längre period av minskad ”statlig närvaro” i Härnösand, som historiskt fungerat som förvaltningscentrum för norra Sverige.
För Kammarkollegiets del handlar de aktuella jobben om verksamheteten för auktorisation av tolkar och översättare.
Utredaren Ingegerd Palmér säger däremot blankt nej till att flytta verksamhet som riskerar personalflykt vid en omlokalisering och dit hör bland annat Statens inköpscentral enligt utredarens resonemang:
”För flera av Kammarkollegiets Stockholmsbaserade verksamheter kan antas att det av bl.a. kompetensförsörjningsskäl vore mindre lämpligt att göra en omlokalisering till annan ort. För exempelvis verksamheterna med kapitalförvaltning (som har cirka 30 anställda) respektive ramavtalsupphandlingar (cirka 50 anställda) torde arbetsmarknadsläget således vara sådant att det både skulle vara enkelt för nuvarande anställda att hitta nya arbeten i Stockholmsområdet och relativt svårt att fullt ut bemanna uppgifterna på åtminstone mindre orter ute i landet.”
Utredningen går nu ut på remiss men inriktningen om utlokaliseringen av jobb har starkt stöd inom regeringen och även januariavtalet med Centern och Liberalerna reglerar att inga nya myndigheter ska etableras i Stockholm.
— Härnösand har en lång tradition som utbildningsort och en omfattande erfarenhet av statlig administration. Jag är övertygad om att en ökad statlig närvaro i Härnösand kan ge positiva effekter för både Västernorrland och Sverige, säger biträdande finansminister Per Bolund.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer