Totalt gjorde Örnsköldsviks kommun (56 000 invånare Västernorrlands län) inköp för knappt 1,5 miljarder kronor under den ettåriga mätperiod, fram till juni i år, som rapporten från E-avrop täcker in.
Ungefär en miljard kronor bedöms som ”adresserbar ur ett inköpsperspektiv.” Upphandlingschef Jens Hannemann ser rapporten som en bra grund för att stärka kommunens upphandling med en besparingspotential på upp till åtta procent genom effektiva inköp.
– Om vi kan komma till ett läge där vi kan arbeta proaktivt med upphandlingsarbetet och få med övrig kommunal verksamhet så är det mycket värt. Att kategoristyra verksamheten, med hjälp av bland annat tvärfunktionella kategoriteam, är ett väldigt bra sätt att göra bättre upphandlingar.
– Besparingspotentialen på 6-8 procent är väl ungefär vad de kommuner som jobbar på det här sättet kan uppnå. Därmed inte sagt att vi kan nå till dessa nivåer, men även om vi bara når hälften så är det fortfarande mycket pengar. Min erfarenhet från tidigare arbetsgivare är att detta absolut inte är omöjligt, säger Jens Hannemann, som varit kommunens upphandlingschef sedan 2019 efter en karriär inom privat sektor.
I inköpsanalysen betonas vikten av att arbete med utvecklingsprojekt kring bland annat granskning av otillåtna direktupphandlingar och ökad avtalsuppföljning.
– De viktigaste förbättringsområdena, som jag ser det, är i huvudsak förändrade arbetssätt där vi inom den kommunala verksamheten kan jobba tillsammans för att minska kostnader, öka avtalstroheten och avtalsuppföljningen, säger Jens Hannemann.
– Den kulturförändring jag hoppas på är att bygga upp ett tvärfunktionellt arbetssätt – att göra bra upphandlingar kräver att hela verksamheten prioriterar detta och avsätter rätt resurser i alla faser. Från framtagande av upphandlingsunderlag till avtalsuppföljning. Där är vi inte ännu.
En förändring genom politisk styrning kan vara på väg. Örnsköldsvik – som fram till nu alltid styrts av Socialdemokraterna – står inför ett historiskt maktskifte med centerpartisten Anna-Britta Åkerlind som trolig, tillträdande kommunstyrelseordförande.
Hon lovar ökade resurser till upphandling när kommunen senare i höst klubbar budgeten för 2023.
– Arbetet med upphandlingar fungerar inte optimalt. Jag är övertygad om att det kämpas med det, men det tillsätts inte tillräckligt med resurser, säger Anna-Britta Åkerlind till allehanda.se, som var först med att rapportera om inköpsanalysen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer