– Det man slås av är bredden på ramavtalsområden och även de utmaningar som följer med statlig verksamhet med så olika myndighetsstorlekar och verksamhet över hela Sverige, säger Kathleen McCaughey.
Efter fyra och ett halvt år inom Region Stockholm och arbete med hållbara leveranskedjor rekryterades hon hösten 2022 till Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet.
Innehållet i tjänsten som hållbarhetsansvarig är brett och täcker in att både driva utvecklingsprojekt och ge stöd till ansvariga upphandlare och förvaltare i olika faser.
– Jag jobbar väldigt nära projekten som ett bollplank där jag ger stöd till våra förstudier och när ramavtalsupphandlingar utformas. Även hur vi förvaltar avtalen är en viktig del av arbetet där jag bland annat jobbar tillsammans med den nya uppföljningsgrupp som startades i höstas, säger Kathleen McCaughey.
Hon betonar värdet av att göra grundjobbet ordentligt i ett tidigt skede av processen.
– Det är viktigt att prioritera det som är väsentligt ur ett hållbarhetsperspektiv och vi ställer oss frågor som var finns de största riskerna och var kan vi göra mest nytta.
– För det krävs kunskap och analys – och att våga prioritera bland olika ramavtalsområden, för att kunna lägga resurser på de varor och tjänster som har störst påverkan på miljön och de mänskliga rättigheterna, säger Kathleen McCaughey.
I Statens inköpscentrals uppdrag ingår att ge stöd till avropande myndigheter.
Kathleen McCaughey beskriver det som att många hållbarhetskrav omhändertas på ramavtalsnivå, men det är först vid avrop som behovet specificeras och omvandlas till hållbara val.
– Myndigheten Kammarkollegiet har ett övergripande mål om ökad målgruppsnytta och just detta med stöd vid avrop är någonting som vi på Statens inköpscentral vill utveckla och anpassa under 2024. Det är en utmaning när myndigheterna ser så olika ut men skulle betyda mycket för ökad hållbarhet om vi hittar bra lösningar, säger Kathleen McCaughey.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer