Att SKL Kommentus valde bort konkurrensutsättning för en process med förhandlat förfarande utan föregående annonsering väckte ilska hos konkurrerande läkemedelsjätten Glaxo Smith Kline (GSK), som begärde överprövning.
SKL Kommentus vände sig till Merck Sharp & Dohme, som redan idag har ramavtal för HPV-vaccinet Gardasil och som enligt beslutet ska leverera en utvecklad variant, Gardasil 9, för en ny, fyraårig ramavtalsperiod.
Skillnaden är att det nya vaccinet skyddar mot nio former av virus som kan orsaka cancer, jämfört med fyra former som tidigare. I båda fallen ger det också ett skydd mot könssjukdomen kondylom. Den största nyttan med HPV-vaccin är skydd för flickor mot livmoderhalscancer
Direktupphandlingen har skett som en del av det nationella barnvaccinationsprogrammet, där alla övriga vaccin upphandlats efter konkurrensutsättning.
SKL Kommentus har motiverat LOU-undantaget med att Gardasil 9 har högst kvalitet och är det enda som motsvarar efterfrågat behov. GSK har argumenterat för att det saknas förutsättningar för ett undantag.
Förvaltningsrätten anser att SKL Kommentus haft rätt att specificera sitt behov som ett niovalent vaccin med skydd mot nio olika HPV-typer.
– Förvaltningsrätten bedömer att SKL Kommentus Inköpscentral har visat att förutsättningarna för att använda ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering är uppfyllda. Det saknas därmed skäl för ingripande från förvaltningsrättens sida, summerar rådman Ulrika Kullman.
Ramavtalet beräknas vara värt 300 miljoner kronor. GSK har i Dagens Medicin tidigare hävdat att valet av Gardasil 9 ger en årlig merkostnad på 45 miljoner kronor utan att ge ”väsentligt mer för pengarna”.
Vaccinupphandlingar har en lång historia av utdragna överprövningar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer